IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Булард: Всичко показва, че нивото на инфлацията се покачва

Твърде рано е да се каже кога централната банка може да предприеме стъпки за оттегляне от свръхразхлабената си политика, посочва управителят на Фед Сейнт Луис

20:15 | 13.01.21 г. 1
<p>
	Джеймс Булард. <em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Джеймс Булард. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Всички признаци сочат към повишаване на инфлацията в САЩ, заяви в сряда управителят на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард, цитиран от Ройтерс. Въпреки че икономиката може да нарасне силно по-късно тази година, твърде рано е да се каже кога Фед може да предприеме някакви стъпки за оттегляне от своята свръхразхлабена политика, добавя банкерът. 

Паричното предлагане „експлодира“, фискалните дефицити са „над границите“ и „загряващата се“ икономика може вече да е тук или „точно зад ъгъла“, посочва Булард в интервю по време на конференцията Reuters Next.

И тъй като първата вълна на ваксинации срещу коронавируса е фокусирана върху възрастните хора и тези, които са най-силно изложени на риск от смърт вследствие на заразяване с COVID-19, дневните нива на смъртност вероятно ще спаднат, добавя Булард. „Ще видите, че това ще има големи последици за икономиката“, тъй като хората ще се тревожат по-малко за рисковете, изтъква той.

И все пак пазарът на труда все още трябва да извърви „дълъг път“ преди да бъде „излекуван“. И дори при нарастваща инфлация Фед няма да затегне превантивно политиката в отговор на това. Нивото на инфлацията остава под целта на Фед от 2% през последното десетилетие, като регулаторът се ангажира да позволи на инфлацията да надвиши въпросната граница за известно време. Инфлацията е подкопала целта на Фед за 2% през последното десетилетие и се е ангажирала да позволи да надвиши 2% за известно време.

От март 2020 г. Фед поддържа лихвените нива около нулата и сигнализира, че ще ги задържи, колкото е нужно, за да подкрепи инфлацията. Централната банка също така обеща да продължи с покупките на държавни облигации и ипотечни ценни книжа със сегашния темп от 120 млрд. долара на месец, докато не види „значителен“ напредък относно своите цели за заетостта и ценовата стабилност.

„Пазарът на труда се подобри драстично, но все още има дълъг път ... все още трябва да се намалите (нивото на) безработицата, да се възстановят работни места ... някои сектори наистина бяха силно засегнати и за да се възстановят, ще трябва да увеличим ваксинациите“, изтъкна Булард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 3 години
да им пуснат сега по 2000$ на калпак с хеликоптерите и ще им гледаме сеира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още