IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: За разлика от МВФ за САЩ юанът е все така подценен

Добрата воля на китайските власти трябва да бъде оценявана в дългосрочна перспектива, смята американският финансов министър

08:29 | 28.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джак Лю: За разлика от МВФ за САЩ юанът е все така подценен

САЩ продължават да са на мнение, че юанът е подценен и добрата воля на китайските власти трябва да бъде оценявана в дългосрочна перспектива. Това заяви американският финансов министър Джейкъб Лю, противопоставяйки се по този въпрос на позицията на Международния валутен фонд (МВФ), пише БТА.

"Продължаваме да сме на мнение, че той (юанът – бел. авт.) е подценен", каза в Лондон Лю.

МВФ заяви във вторник, че китайската валута вече не е подценена. В сряда Централната банка на Китай определи референтен курс на юана от 6,1198 юана за долар, което е най-ниското ниво от 28 април насам. Това се случва, след като МВФ промени отдавнашната си оценка, че юанът е със занижена стойност.

От много години Китай е подложен на критики от САЩ и други държави за това, че поддържа изкуствено нисък валутния си курс, осигурявайки по този начин нелоялно ценово предимство на износителите си и ощетявайки чуждестранните им конкуренти.

„И докато в миналото занижаването на курса на ренминби (официалното име на китайската парична единица - бел. ред.) бе водещ фактор в големите дисбаланси, то сега нашата оценка е, че значителното реално ефективно повишаване през изминалата година е довело валутния курс до равнище, което вече не е занижено", обяви вчера Маркус Родлауер, заместник-директор за Азия и Тихия океан в МВФ.

Той посочи, че през април юанът е бил близо до равнище, което вече не е занижено. Стойността на юана е скочила с 33 процента през последните пет години, сочат пък изчисленията на Банката за международни разплащания.

Първият заместник-управляващ директор на МВФ Дейвид Липтън каза във вторник, че Пекин трябва да работи за плаващ валутен курс до две-три години.

„Критерият трябва да бъде следният: какво ще направят (китайците), когато възникне натиск върху ренминби? Поради причини, продиктувани от (грижата да бъде запазена) конкурентоспособността, дали те ще се въздържат от интервенции?“, допълни Джак Лю в изявление пред студенти от London School of Economics преди да отпътува за Дрезден за участие в срещата на финансовите министри от Г-7, допълва АФП.

Екип на МВФ пък е в Китай от 14 до 27 май за срещи с високопоставени представители на правителството, Централната банка на Китай, частния сектор и научните среди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Като вкарват стоки за 350-400 милиарда от Китай са притеснени ,че е подценен''Според отдела за икономика и социални дейности на ООН, правителствата трябва да инвестират 3% от световния БВП годишно, което е около 1,2 трилиона паунда през 2010 г., в продължение на 40 години. За да се избегнат катастрофите'' - http://***.greentech.bg/archives/21201Доклада е грешен защото свършва петрола и съм обяснил подробно опирайки се на изказванията на бивши директори на ОПЕК ,ШЕЛ и директор на енергиен отдел в ЦРУ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още