IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл: Чашата на американската икономика е повече от наполовина пълна

„Виждаме, че настоящата парична политика вероятно ще остане подходяща, стига постъпващата информация за икономиката да остане в голяма степен в съответствие с нашите перспективи“, каза той

16:09 | 26.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл изрази увереността си в това, че институцията ще успее да поддържа рекордното икономическо разрастване в САЩ и потвърди, че поне засега лихвените проценти ще останат непроменени, предава Bloomberg.

„В този момент на продължително разрастване (на икономиката) виждам чашата много повече от наполовина пълна“, каза Пауъл в понеделник вечерта в Провидънс, Род Айлънд и добави: „С правилните политики можем да я допълним, да надграждам досегашните успехи и да разпространим ползите до всички американци“.

По отношение на перспективите за разходите по заемите Пауъл повтори, че след като Фед намали референтните си лихвени проценти три пъти тази година, е взел решението да постави тази политиката на пауза засега.

„Виждаме, че настоящата парична политика вероятно ще остане подходяща, стига постъпващата информация за икономиката да остане в голяма степен в съответствие с нашите перспективи“, каза той и добави, че тази политика ще подкрепи силния пазар на труда и ще повиши инфлацията до желаното ниво от 2%. Пауъл още веднъж повтори, че Фед ще коригира политиката си само ако има „съществена“ промяна в перспективите за развитието на икономиката.

Ръководството на Фед тази година намали лихвения процента с три четвърти процентен пункт, тъй като глобалният растеж се влоши, а настроенията на бизнеса бяха разклатени от несигурността по отношение на търговията. Пауъл окачестви тези съкращения, като начин да се запази силата на икономика в САЩ и да се осигури застраховка срещу по-голямо влошаване на обстановката.

„Пълният ефект от тези действия по паричната политика ще се усети с течение на времето, но ние вярваме, че те вече спомагат за поддържане на потребителските и бизнес настроения и увеличаване на разходите в чувствителните сектори, като жилища и дълготрайни стоки за потребителите“, каза той.

Пауъл също изтъкна напредъка, постигнат след Световната рецесия, по отношение на увеличаването на работната сила на САЩ. Той посочи най-вече успехите, постигнати сред малцинствата, по-слабо образованите и инвалидите, но добави, че „все още има достатъчно“ неща, които трябва да бъдат направени.

„Изследванията предполагат, че налице са различни политики, извън обхвата на паричната политика, които биха могли да стимулират по-нататъшен напредък чрез по-добра подготовка на хората за посрещане на предизвикателствата на технологичните иновации и глобалната конкуренция и чрез подкрепа и възнаграждение за участие в работната сила“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още