IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2022 г. китайската икономика може да застигне американската

С БВП в размер на 20,8 трлн. долара Китай ще диша във врата на САЩ, дори и ако растежът на азиатската страна се забави до 6%, както се очаква

09:53 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 2022 г. китайската икономика може да застигне американската

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай може да достигне 21 трлн. долара през следващите осем или девет години, като по този начин ще достигне размера на американския БВП, дори и ако растежът се забави до 6%, както се очаква, от текущия темп от 7,5% на година. Или поне такава е прогнозата на Националния институт за международни стратегии към Китайската академия на социалните науки (National Institute of International Strategy), предава MarketWatch.

Стимулиран от акумулирането на капитали и увеличаващото се вътрешно потребление и изключвайки ефекта от поскъпването на юана, номиналният брутен вътрешен продукт на страната може да бъде 13,5 трлн. долара през 2017 г. и 20,8 трлн. долара през 2022 г. Към 2022 г. делът на китайската икономика в световното производство ще бъде 16,1%, като вече ще диша във врата на американската икономика, чийто дял ще бъде 20,6%.

Въпреки това растежът на икономиката на Поднебесната империя може да спадне до около 6% от сегашните 7,5% на годишна база, които реализира в последните 10 години. главно заради застаряването на населението. В изследването се казва, че до 2015 г. делът на работоспособното население ще отчете своя пик, а след това ще започне да се свива.

Финансовият министър на азиатската страна Лоу Дзиуей пък ще проведе „цялостна ревизия” на данъчните облекчения, като визира предложенията на местните правителства, които третират преференциално някои компании.

„Местните данъчни облекчения потискат действието на свободния пазар”, заявява министърът по държавното радио.

Често местните правителства предлагат благоприятни сделки, за да стимулират инвестициите и растежа, като често се пренебрегват други съображения като вредите върху околната среда, например.

Дзиуей не разкри повече подробности, но даде заявка, че ще внесе повече прозрачност в бюджетите на местните правителства с цел да избегне фискална криза. Китайските местни правителства носят отговорност за по-голямата част от социалните разходи, но притежават ограничени източници на финансиране, което ги прави зависими от тегленето на кредити и продажбите на земи.

Делът на градското население в страната ще достигне 60% до 2018 г., предава държавната информационна агенция Синхуа, цитирайки друго изследване на Китайската академия на социалните науки.

Поднебесната империя възприема урбанизацията като допълнителен двигател на икономическия растеж и и обеща да облекчи ограниченията за миграцията от селските райони към по-малки и средни по големина градове.

До края на тази година делът на градското население ще достигне 54%, гласи изследването. Според експертите растеж от 1% в БВП е създал от 1,3 млн. до 1,7 млн. работни места в китайските градски райони през 2012 г., когато общо са били създадени 12,66 млн. работни места.

Учените също така очакват през следващите няколко години работната сила да се свие, като по този начин се увеличи тенденцията, която се наблюдава в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още