IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри новини за еврозоната в контраст със затрудненията в производствения сектор

Бизнес активността в сектора на услугите и продажбите на дребно дават добър сигнал за икономиката на региона

15:48 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната получи известна подкрепа в сряда от повишаването на бизнес активността в сектора на услугите над очакванията в края на първото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Индексите на мениджърите по поръчките за четирите най-големи икономики в региона донесоха така необходимите добри новини, които помогнаха за поскъпването на еврото. Италия и Испания изпревариха прогнозите на анализаторите, а четенето на данните през март за Германия и Франция бяха преразгледани във възходяща посока.

Продажбите на дребно през февруари в еврозоната пък се повишиха с 0,4% спрямо предходния месец при консенсусна прогноза на анализаторите за ръст с 0,2%.

Свиването в производствения сектор в световен мащаб нанесе тежък удар на икономиката на еврозоната, като Германия и Франция бяха засегнати допълнително и от вътрешни проблеми. Слабостта все още може да се разпространи от заводите до услугите, като още повече ще подкопае доверието и перспективите пред региона.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите в еврозоната достигна 53,3 пункта през март, достигайки нивата си от ноември. За сравнение, консенсусната прогноза беше за 52,7 пункта. В същото време общият PMI индекс, който проследява промишлеността и услугите заедно, достигна 51,6 пункта – малко над първото четене на данните.

Данните от Европа последваха добрите резултати и в Азия, където индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите в Китай се повиши до най-високото си ниво от юни, също изпреварвайки очакванията.

“Секторът на услугите успя да поддържа относително устойчив темп на растеж, но също така и изгуби инерция през последните месеци”, коментира Крис Уилямс, икономист в HS Markit. Според него общият темп на икономически растеж вероятно ще отслабне през второто тримесечие, освен ако производственият сектор не прекрати низходящата си тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още