IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите във Великобритания растат с най-бързи темпове от 2015 г.

Безработицата в страната пък достигна най-ниското ниво от 1975 г. насам – 4,2%

12:17 | 17.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишният ръст на заплатите (без бонусите) се е ускорил до 2,8% през февруари, съобщи Националната статистическа служба, цитирана от Bloomberg. Инфлацията на потребителските цени е средно 2,9%, като се очаква да се забави до 2% през годината.

Данните могат да засилят спекулациите, че Английската централна банка отново ще повиши лихвите през следващия месец, въпреки че икономиката не се представи добре през първото тримесечие основно заради лошото време в страната. 

Според експертите има опасения, че вътрешният инфлационен натиск се засилва, тъй като недостигът на работна ръка кара фирмите да се конкурират за тях за свободните им работни места.

Заетостта се е повишила до рекордно високи стойности между декември и февруари, след като в икономиката са били създадени 55 хил. работни места. Така безработицата се понижава до 4,2% - най-ниското ниво от 1975 г. насам, което е и под оценките на Английската централна банка.

Връщането на ръста на реалните доходи е добра новина за домакинствата, след като повече от година повишението на заплатите изоставаше от инфлацията.

На фона на това обаче данните за БВП обаче показват, че Обединеното кралство остава на дъното сред страните от Г7 по растеж, което го прави най-бавно развиващата се голяма икономика в света през 2017 г.  Растежът от 1,4% е по-слаб от този на Япония и Италия - другите най-бавно разширяващи се развити страни.

Очакванията, че страната ще отбележи най-бавния ръст сред големите икономики и тази година, остават същите, посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Организацията повиши прогнозата си за ръст на икономиката на Обединеното кралство до 1,3% през 2018 г. при засилващото се глобално възстановяване спрямо по-ранната прогноза за разширяване от 1,2%. Ръстът обаче остава най-слабият сред страните от Г20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още