IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността на облигациите в еврозоната спадна до рекордно ниски нива

Движението е в резултат на новината за ниската инфлация в еврозоната за октомври

14:58 | 02.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Държавните ценни книжа на страните от еврозоната поскъпнаха след новината, че инфлацията в региона за ноември неочаквано е останала без промяна в близост до нулата, увеличавайки спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разшири програмата си за изкупуване на активи на срещата си във Франкфурт в четвъртък, съобщава Bloomberg.

Доходността по 2-годишните държавни ценни книжа на Испания и Финландия спадна до рекордно ниски нива, след като последните данни показаха, че инфлацията в 19-членния валутен съюз е била на ниво от 0,1% през октомври на годишна база. Резултатите все още са много под целевата инфлация на ЕЦБ от 2%, разминавайки с прогнозата за инфлация от 0,2%, каквато беше медианната оценка на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Икономистите в проучване на Bloomberg единодушно предвиждат, че ЕЦБ ще разшири или удължи паричното си облекчаване през тази седмица. Това ще се случи още преди да е изминал половината от срока на програмата за изкупуване на облигации за 1,1 трлн. евро. Повечето прогнози са, че централните банкери ще решат да предприемат серия от мерки.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на Германия се понижи с един базисен пункт, или 0,01 процентни пункта, до 0,46% на борсата в Лондон сутринта.

Доходността по испанките 2-годишни държавни облигации е на ниво от -0.05%, а тази на финландските достигна до -0,39%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още