IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна 1% за първи път от март

На този фон златото се търгува близо до осемседмичен връх

11:24 | 06.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Доходността по 10-годишните облигации в САЩ достигна 1% за първи път от началото на пандемията с коронавирус през март на фона на повишената вероятност демократите да спечелят контрола в Сената на САЩ, съобщава Bloomberg.

Доходността по бенчмарк облигациите отбелязва ръст с повече от шест базисни пункта в очакване демократите да спечелят контрола в Сената, отваряйки пътя за повече средства за съживяване на американската икономика от кризата.

Демократите в САЩ са само на едно място от контрола над Сената, след като техният представител Рафаел Уорнок се наложи над досегашният сенатор от Републиканската партия Кели Лофлър. Предварителните резултати от частичните избори за Сенат в американския щат Джорджия свидетелстваха за оспорвана надпревара. На частичните избори кандидатите на републиканците и демократите се съревновават за две сенаторски места. Резултатът от изборите ще определи кой ще контролира горната камара на американския Конгрес.

„Резултатите от изборите в Джорджия бяха една от ключовите несигурности, поразили световните пазари - демократите, които продължават напред, имат ясно отражение върху фискалната политика и облигациите на САЩ“, коментира Андрю Тичехърст, стратег в Nomura Holdings Inc. в Сидни. „Допълнителни стимули трябва да бъдат финансирани и пазарите ясно са посочили, че искат да тестват нивото от 1% доходност днес“, посочва още той.

американски американски

Доходността по американските държавни ценни книжа се увеличаваше преди изборите в САЩ през ноември, подкрепена отчасти от очакванията за по-големи стимули от ръководеното от демократите правителство.

Повишаването на доходността до 1% за 10-годишните облигации може би е само началото на нейното покачване. Ако доходността се задържи и се повиши още, това може да предизвика домино ефект върху класовете активи, ако увеличението е придружено от икономическо възстановяване и умерени нива на инфлация.

Портфейлните мениджъри виждат възможност доходността по 30-годишните облигации да нарасне до 2,25% -2,50% от сегашните 1,76%.

За 10-годишните държавни ценни книжа пробивът над 1% е важен след изкачване, започнало на 3 март, когато ранните индикации за това какво може да означава пандемията за американската икономика за първи път понижиха доходността под това ниво. През следващата седмица тя падна до рекордно ниските 0,314%.

„Нивото от 1% е ключова психологическа бариера за пазарите", коментира Вишну Варатан от Mizuho Bank Ltd в Сингапур. Докато инвеститорите преценяват въздействието от потенциален размах на демократите, „очаквам, че доходността на 10-годишните ценни книжа ще се покачва до 1,5% до 2% за кратко, ако несигурността остане зад нас“, добави той.

На този фон златото се търгува близо до осемседмичен връх.

Златото повишава цената си през новата година, подкрепено от по-слабия долар и отрицателната реална доходност, надграждайки най-големия годишен ръст от десетилетие насам. Ако демократите спечелят контрола над Сената, това ще доведе до единно правителство, което ще освободи пътя за новоизбрания президент Джо Байдън да осъществи плановете си за съживяване на най-голямата икономика в света от опустошенията на пандемията.

„Големите количества стимули и нарастващите цени на активите намекват за значителна инфлация, така че златото се превръща в изключително важен хедж", каза Гнанасекар Тиагараджан, директор на Commtrendz Risk Management Services.

Златото се търгува за 1947,86 долара за тройунция тази сутрин в Лондон, след като докосна 1955,38 долара, най-високото ниво от 9 ноември. Цената на платината падна с 2%, докато среброто и паладият също поевтиняха.

„Все още смятаме, че по-широката макросреда за златото остава много благоприятна в светлината на ниските лихвени проценти, приспособяващата се парична политика и фискалните стимули“, каза Суки Купър, анализатор на благородни метали в Standard Chartered Bank пред Bloomberg TV преди да бъде обявен първоначалният резултат от Джорджия . „Ще наблюдаваме допълнителна слабост на долара през тази година и това продължава да създава благоприятен фон за златото“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още