IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 5-годишните облигации на Великобритания удари историческо дъно

Анализаторите прогнозират волатилност при евентуално въвеждане а отрицателни лихвени проценти от централната банка

13:35 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Инвеститорите, търсещи сигурността на дълговите инструменти, изпратиха доходността по петгодишните държавни облигации на Великобритания до исторически ниско ниво. Коефициентът за доходност спадна до минус 0,047%, сривайки се под предходния най-нисък рекорд от 22 май, информира Bloomberg.

в в

Изтеглянето от търговията с акции и търсенето на „убежища“ отразява притесненията на инвеститорите, че може да бъде наложена нова блокдата и икономиките да се възстановят по-бавно. Броят на новите заразени поставя ежедневни рекорди в Тексас, Флорида и Калифорния. Здравните експерти призоваха Великобритания да се подготви за възможна втора вълна, докато Австралия регистрира най-големия си скок в случаите от април насам.

Ралито на ценните книжа с позлатени краища (Gilt-edged securities или gilts) (тоест - надеждни книжа) ги изведе на челно място в търговията с убежища, като например доходността по 10-годишните облигации спада едва с един базисен пункт. Ценни книжа с позлатени краища са вид облигации, емитирани от правителството на Обединеното кралство и страните от Британската общност.

Повишаване на волатилността

Доходността на облигациите в Обединеното кралство беше подтисната и от възможността за въвеждане на отрицателните лихви, след като ръководството на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия не изключи напълно предприемането на неконвенционалната политика. Намаляването на лихвите под 0% би предизвикало ново рали на ценните книжа.

Междувременно, изненадващото решение на централната банка от миналата седмица да забави темповете на покупки на облигации в момент, когато други централни банки, като ЕЦБ, разширяват програмите си, създаде известни притеснения за пазара на облигации в Обединеното кралство.

„Централната банка създаде съмнения относно ангажимента си към количествените улеснения, за разлика от ФЕД и ЕЦБ“, каза Антоан Буве, стратег в ING Groep NV. „Това означава, че волатилността на облигациите може да бъде завишена в бъдеще и също така можем да станем свидетели на някои незадоволителни резултати“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още