IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по бундовете падна за първи път под депозитната ставка на ЕЦБ

Германската държава продължава да се счита за изключително солиден длъжник

16:55 | 04.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

След като в сряда десетгодишните германски облигации (бундове) достигнаха рекордно ниска доходност близо до важната граница от минус 0,4%, книжата спаднаха до нов рекорден минимум от -0,409% в четвъртък. Така за първи път доходността е под лихвения процент по депозитите на Европейската централна банка от -0,4%, пише Handelsblatt.

Отрицателната възвръщаемост се поражда от факта, че инвеститорите купуват германски държавни облигации на по-висока цена от сумата, която получават обратно след падежа, включително лихвите. С преминаването на прага от минус 0,4% скоро на инвеститорите ще им е по-евтино да продадат десетгодишните си облигации и да депозират парите си в банка. Банката може да депозира парите в ЕЦБ при лихвен процент от минус 0,4% и да начисли тези разходи на инвеститора като наказателна лихва.

Въпреки това за двугодишни и петгодишни германски облигации инвеститорите отдавна са склонни да приемат доходност под отрицателната лихва на ЕЦБ. Всъщност не класическите малки спестители са тези, които все още купуват бундове в тази среда.

За това има една основна причина: германската държава се счита за изключително солиден длъжник. В рамките на еврозоната бундовете са най-сигурните и най-лесни за търговия ценни книжа. Ето защо инвеститорите предпочитат да дават парите си на германското правителство, вместо да ги поверяват на банка.

Освен това някои големи инвеститори са принудени да купуват германски държавни облигации. Например много пенсионни фондове и застрахователни компании имат изключително строги инвестиционни насоки. Те нямат право да притежават акции и купуват само дългови ценни книжа от най-стабилните емитенти. Така те на практика нямат друг избор, освен да инвестират част от парите си в германската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още