IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът е близо до триседмичен връх след понижаването на прогнозите на МВФ

Валутата обаче може да бъде подложена на натиск, когато затварянето на американското правителството започне да оказва влияние върху вътрешния растеж

11:30 | 22.01.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доларът се задържа близо до триседмичен връх във вторник, след като инвеститорите потърсиха относителната сигурност на американската валута на фона на понижената от Международния валутен фонд прогноза за световната икономика през 2019 и 2020 г., съобщава Ройтерс.

В края на 2018 г. доларът беше възприеман като актив, от който може да се печели при падащ пазар чрез така наречените сделки „на късо“ заради опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще спре увеличаването на лихвените проценти. Но през последните дни американската валута беше подкрепена от липсата на растеж в други региони, особено в Европа.

„Все още смятаме, че засилването на долара може и да не е трайно, особено ако Европейската централна банка даде по-късно през тази седмица насоки за затягане на паричната политика, коментира Мануел Оливери, валутен стратег в Credit Agricole в Лондон.

Пазарните наблюдатели твърдят, че доларът може също да бъде подложен на натиск, когато затварянето на американските агенции започне да оказва влияние върху вътрешния растеж.

Стратезите от Morgan Stanley вярват, че ръстът на САЩ през последното тримесечие вероятно ще падне под прогнозираните 2,2% на годишна база, което е близо половината под  разтежа, отчетен през 2018 г. от 4,2%.

МВФ намали прогнозите си за растеж за 2019 и 2020 г. поради слабостта в Европа и някои нововъзникващи пазари. От фонда освен това заявиха, че неразрешаването на търговското напрежение може допълнително да дестабилизира глобалната икономика.

В понеделник доларовият индекс нарасна до 96,472 пункта, което е най-високото му ниво от 4 януари тази година. Стойността на показателя е и с 1,5% по-голяма от тримесечното дъно, достигнато по-рано този месец.

В същото време еврото е близо до триседмично дъно на ниво от 1,1361 долара, което е понижение с близо 2% през последните две седмици. Спрямо офшорния юан доларът се повиши с 0,3%, а за последните седем сесии – с 1%.

Йената, друга валута убежище, остана стабилна спрямо долара на ниво от 109,46 йени за долар. По-късно тази седмица се очаква Японската централна банка да запази паричната си политика без промяна.

„Забавянето на световната икономика и по-ниските цени на петрола се очаква да принудят ЯЦБ да преразгледа перспективите си за икономическия растеж и инфлацията“, коментира валутният стратег от Citibank Осаму Такашима. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
поздрав за студиото, знай че не си първия:https://***.youtube.com/watch?v=2P2Kzyt7E8c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още