IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът е напът да запише най-доброто си представяне от 17 години

Зелената валута се насочва към деветата си поредна седмица с печалби - нещо, което не се е случвало от първото тримесечие на 1997 г.

15:29 | 12.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът е напът да запише най-доброто си представяне от 17 години

Доларът се насочва към деветата си поредна седмица с печалби – своеобразен показател за това как състоянието на икономиката на САЩ се различава от това на основните й търговски партньори шест години след финансовата криза, пише Ройтерс.

Големите инвестиционни банки залагаха, че тази година американската валута ще поскъпне. Но мина много време и излязоха редица икономически данни, докато се случи това. Увеличаването на неизвестните около растежа в Европа и Япония също допринесе за покачването на стойността на зелените пари.

Инвеститорите са убедени, че на заседанието си следващата сряда банкерите на Федералния резерв (Фед) ще изместят фокуса върху повишаването на лихвените проценти за следващата година.

Двупроцентов ръст през седмицата може да отведе щатската валута до 6-годишен връх от 107,39 йени. Спрямо еврото доларът може да увеличи с 0,2% стойността си през седмицата до 1,2921, като остава без съществени изменения в петък.

Доларовият индекс – стойностният измерител на щатските пари спрямо кошница, съставена от шест основни валути, е напът да запише най-дългия си период със седмични ръстове от първото тримесечие на 1997 г. насам.

Редица политически шокове за системата – от конфликта в Близкия изток през боевете в Украйна до референдума в Шотландия – осигуряват подкрепа за щатския долар спрямо валутите на други развити страни или развиващи се държави.

Покачването на волатилността на валутните пазари – при 4-годишен връх за британската лира в петък – принуди някои инвеститори да понижат кери трейд търговската активност. За кери трейд говорим тогава, когато инвеститорите заемат при по-ниски лихви, например в евро и йени, за да закупуват по-високодоходни активи, като такива, свързани със суровини, или валути на развиващи се държави.

Към жертвите спадат канадският и австралийският долар, които слизат до 5- и 6-месечни дъна, съответно. Освен това по-скъпият долар притиска цените на петрола до най-ниските нива за последните две години, златото отбеляза 8-месечно дъно, а медта – тримесечно.

Въпреки това на покачването на курса на долара спрямо йената се гледа като на позитивен сигнал за японските износ, корпоративни печалби и акции.

„Пазарът ще заеме дефанзивна позиция поне до следващата сряда, за когато е насрочено следващото заседание на Фед. Увеличава се броят на тези, които смятат, че промяната на тона е неизбежна“, коментира анализаторът в RBS Уилиям О'Донъл. „Но мечите очаквания могат да надценят това, което ще обяви Фед. Смятаме, че през септември ще бъде прибързано да се променя тона. По-скоро банкерите на Фед просто ще проведат подобен разговор.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още