IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се възползва от рисковете в Европа и достигна 17-месечен връх

От Deutsche Bank дори предупредиха, че в цената на лирата не е калкулиран рискът, свързан с предстоящите парламентарни проблеми в Обединеното кралство

18:12 | 12.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доларът поскъпна до почти 17-месечен връх в понеделник спрямо кошница от шест основни валути, тъй като инвеститорите търсят ликвидна и високодоходна валута на фона на притесненията в световен мащаб и нарастващия политически риск в Италия и Великобритания, съобщава Ройтерс.

Двупроцентният скок в цените на петрола по-рано днес първоначално подкрепи индексите на европейските борси, но след това посоката бързо беше сменена заради засилването на страховете около италианския кредитор Carige. Базираната в Генуа банка се нуждае от около 400 млн. евро, за да запълни дупката в капиталовата си база.

Инвеститорите се тревожат от признаците за забавяне на ръста в Китай, където гигантът в електронната търговия  Alibaba отчете най-ниския годишен ръст на продажбите по време на пазаруването в „Деня на самотните сърца“. 

Като се прибавят и политическите рискове в Европа доларът поскъпна с 0,6% спрямо кошница от шест основни валути. Лирата поевтиня с 1%, докато еврото понижи цената си с 0,7% до най-ниската си стойност от юли 2017 г.

„Еврото и паундът са засегнати от политически рискове, а доларът върна силата си“, обобщи Валентин Маринов от Credit Agricole.

Във Великобритания премиерът Тереза Мей беше принудена да се откаже от плановете си за извънредно заседание на кабинета, за да бъде одобрено споразумението за Brexit, като правителството може да не е в състояние да осигури споразумение, което да удовлетвори както Европейския съюз, така и управляващата партия.

Представяне на доларовия индекс за последната една година

Опозиционната лейбъристка партия заяви, че ако сделката за Brexit бъде гласувана в парламента, то тя ще настоява за нови национални избори и вероятно и за друг референдум.

От Deutsche Bank дори предупредиха, че в цената на лирата не е калкулиран рискyt, свързан с предстоящите парламентарни проблеми в Обединеното кралство.

По отношение на еврото фокусът е към Италия, като Рим има краен срок до вторник да предостави ревизирания си бюджет на ЕС, макар че до момента отказваше да намали планирания дефицит за догодина, което и постави началото на сблъсъка с Брюксел.

Бернд Берг от Woodman Asset Management прогнозира, че еврото ще падне под 1,10 долара спрямо сегашните 1,126 долара за евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още