IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският растеж се възстановява благодарение на разходите на домакинствата

Брутният вътрешен продукт на страната нараства с 0,4% спрямо предходното тримесечие

10:10 | 23.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разходите на домакинствата в Германия са нараснали с най-бърз темп за последните осем години през първото тримесечие на 2019 г., докато ръстът при строителната активност и изненадващо солидният износ също помогнаха на най-голямата икономика в Европа да се стабилизира, съобщава Ройтерс.

Федералното статистическо бюро потвърди в четвъртък, че според предварителните данни брутният вътрешен продукт нараства с 0,4% на тримесечна база и с 0,7% на сезонно коригирана годишна основа. 

Частното потребление се повишава с 1,2% отново на тримесечна база, отчитайки своя най-голям ръст от 2011 г., като допринася с 0,6 проценти пункта за общото покачване на разходите.

Инвестициите в строителството също се покачват с 1,9 на сто спрямо предходното тримесечие, което добавя още 0,2 процентни пункта.

Въпреки ескалиралото търговско напрежение между САЩ и Китай и несигурността около бизнеса, износът се повишава по-значително от вноса през първите три месеца на годината, което означава, че нетната търговия допринася с 0,2 процентни пункта за общото нарастване.

В края на 2018 г. германската икономика избегна техническа рецесия, след като се сви с 0,2% през третото тримесечие на годината и изпадна в стагнация през четвъртото.

Перспективите за растеж на германската икономика остават помрачени заради растящите търговски бариери като митата и риска от хаотичен Brexit.

Растежът в Германия се очаква да се забави до 0,5% през тази година от 1,4% през 2018 г., сочат прогнозите на правителството. Очакванията на икономистиете е разширяването на еврозоната да се збави до 1,2% при отчетени 1,9% година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още