Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път

Тримесечният Euribor спадна до рекордните минус 0,504% в петък

Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път

Снимка: Bloomberg L.P.

Предстоящата свръх евтината ликвидна инжекция на Европейската централна банка (ЕЦБ) следващата седмица може да увеличи обема от допълнителен кеш, трупащ се около еврозоната, над 3 трлн. евро за първи път.

В четвъртък ЕЦБ ще отпусне поредния си кръг от заеми с ниски лихви до -1%. И макар последният инструмент да бледнее пред юнските 1,3 трлн. евро, като се има предвид, че продължителността на кредитните облекчения е с три месеца по-кратка, то разходите за финансиране се понижиха в очакване на допълнителната ликвидност.

Тримесечният Euribor – лихвеното равнище, на което банките могат да заемат една от друга – спадна до рекордните минус 0,504% в петък, съобщава Bloomberg.

Началото на идната седмица фокусът ще бъде върху Италия, където ще се провеждат местни избори и референдум в неделя и понеделник. И макар подобни събития обикновено да разпалват волатилността на дълговите пазари, то според стратезите на Citigroup това няма да се случи този път.

Според тях премията на доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа спрямо германския бенчмарк ще е около 150 базисни пункта – близо до сегашните нива, и ще се задържи така през по-голяма част от годината.

През идната седмица се очаква и нов аукцион на 5 млрд. евро двугодишен германски дълг. Нидерландия също ще се опита да продаде до 6 млрд. евро 30-годишни ценни книжа.

Испания на свой ред също може да предложи до 4,5 млрд. евро от своите 10-годишни облигации, посочват от Mizuho International Plc.

Великобритания също може да последва този пример още във вторник, ако историята може да е ориентир, с пласирането на дълг с матуритет през 2061 г. При предходната продажба на такива облигации през май страната събра 7 млрд. паунда (9,1 млрд. долара).

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цената на биткойна спадна с близо 12% в нов знак за напрежението на пазарите