Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Дори златото вече не е актив убежище за инвеститорите

Цената на благородния метал е напът да запише най-дългата си серия от загуби от края на февруари

Дори златото вече не е актив убежище за инвеститорите

Снимка: Bloomberg

Златото се присъедини към останалите пазари по траекторията им надолу, тъй като притеснените от срива на световните фондови пазари инвеститори прибегнаха до благородния метал, за да покрият загуби от други активи, предава Bloomberg.

Цената на златото намалява за трети ден и е напът да запише най-дългата си серия от загуби от края на февруари, тъй като силният долар също ограничава привлекателността му като убежище за притежатели на други валути.

Фючърсите за април поевтиняват с 3,5% до 1585,40 долара за тройунция на борсата Comex в Ню Йорк.

Още по темата
„Инвеститорите просто продават, каквото могат, за да покрият загубите“, коментира анализаторът Райън МакКей от компанията TD Securities.

Щатските индекси се сринаха с 8%, след което ограничиха спада под 7%, а първоначалните разпродажби доведоха до 15-минутно спиране на работата на нюйоркската фондова борса. Търговията ще спре отново, ако загубите достигнат 13% преди 15,25 ч. местно време. Европейските борси отбелязват спад от 10% при най-големия си срив от 2008 г. насам.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа спада до 0,65%.

Доларът напредва с 1,3% спрямо кошница от валути. Инвеститорите се насочват към зелените пари на фона на масовите разпродажби на американските фондови пазари.

„Инвеститори, които са купили злато като актив-убежище, вероятно ще бъдат много притеснени заради волатилността на цената и понижаването й при разпродажби на фондовите пазари. Златото отново е подложено на тест като актив-убежище“, коментира Жоржет Боел, стратег за ценните метали в ABN Amro.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
12
 
1
преди 6 месеца
Чобанлигова пишете глупости .Златото се държи доста стабилно във времена на тотални въртележки на борсата . Сребро,крипто,фирми,петрол всичко се сгромоляса със 50% само златото си стои там където е през цялата криза . Проблема на златото е че банковите изедници в Ню Йорк не искат да го делят с простолюдието и правят всякакви мръсотийки да ограничават физическата му търговия .

Още от Новини
Китай остави лихвите непроменени за пети пореден месец