IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на британските домакинства към финансите им се влошава

Според проучването на IHS Markit основна причина за това е по-бавния ръст на заплатите

13:59 | 22.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието на британските домакинства в техните финанси се е влошило този месец, след като доходите им от заплати са се увеличили с най-бавния темп от февруари насам. Това увеличава сигналите за повишено внимание сред потребителите, съобщава Ройтерс, позовавайки се на ново проучване.

Индексът за финансите на домакинствата на IHS Markit, следен от Английската централна банка като показател за финансовото здраве на потребителите, се охлади до тримесечно дъно до 45,1 пункта през октомври след 45,7 пункта през септември. Четенето все пак е едно от най-високите от старта на проучването през 2009 г.

Данните от проучването може да предизвикат опасения сред централните банкери, които очакват инфлационният натиск да се засили през следващите няколко години вследствие на постепенното забързване на ръста на заплащането.

IHS Markit заяви още, че инфлационните очаквания на британците за следващите 12 месеца са спаднали този месец до най-ниското ниво от две години, а оптимизмът около цените на жилищата не е бил по-нисък от юли 2016 г. - точно преди вота за Brexit.

Домакинствата във Великобритания дават най-песимистичната си оценка на текущите финанси от три месеца през октомври, след като по-слабият ръст на доходите от заплати са ограничили наличието на пари в брой“, казва икономистът на IHS Markit Джо Хейс.

Поглеждайки напред, домакинствата изпитват по-големи тревоги за бъдещите си бюджети“.

Други показатели за финансовите настроения сред домакинства също се влошават напоследък.

Очакванията за личните финанси през следващите 12 месец стигнаха 5-месечно дъно през септември, сочи внимателно следен доклад от социологическата компания GfK.

Последният индекс на потребителските настроения на Thomson Reuters/Ipsos пък показа, че 23% от домакинствата очакват финансите им да се свият през следващата година – най-големия дял от март 2013 г.

IHS Markit заяви, че очакванията на домакинствата за лихвените проценти на АЦБ почти не са се променили на месечна база, като половината домакинства очакват още едно увеличение на лихвите през следващите шест месеца.

Проучването сред 1500 души е било изготвено между 11 и 16 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още