IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на домакинствата в Япония удари 5-годишно дъно

Изследване на Японската централна банка показва, че домакинствата в третата по големина икономика в света ограничават разходите си заради по-високите данъци

11:22 | 09.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доверието на японските домакинства в икономиката се влоши до петгодишно дъно през трите месеца до декември 2019 г., показа проучване на централната банка в четвъртък, което добави допълнително напрежение към множеството мрачни признаци за крехкото възстановяване на третата по големина икономика в света, съобщава Ройтерс.

Броят на домакинствата, които очакват цените да се повишат за една година, също се понижи до повече от двегодишно дъно, което подчертава предизвикателството, с което се изправя Японската централна банка (ЯЦБ) при засилване на инфлацията до заветната цел от 2%. 

Дифузионният индекс, измерващ доверието на домакинствата в икономиката, възлиза на минус 29,8 пункта през декември, което е най-лошото му ниво за съответния месец от 2014 г., показва тримесечното проучване.

Изследването на ЯЦБ, проведено за около месец до 3 декември и засягащо 4000 домакинства, също показа, че 32,9% от анкетираните намаляват разходите си след повишение на данъка върху продажбите през октомври.

Домакинствата ограничиха разходите за храни, дрехи и стоки от първа необходимост след увеличението на данъците, показва проучването, като подчертава закономерността, че по-високият данък реално се поема  от частната консумация.

На въпрос как се движат цените, ако се изключи въздействието на увеличението на данъка върху продажбите, 64,5% от домакинствата казват, че цените са се повишили от преди година, като техният процент намалява спрямо 70,5-те процента от предишното проучване.

От общия брой 73,3% от домакинствата очакват цените да се повишат за една година от сега, спрямо регистрираните 79,8% преди три месеца, като настоящият процент е най-ниският от септември 2017 г., показва проучването.

Икономическият растеж на Япония приключи почти напълно през юли-септември 2019 г. и вероятно икономиката на островната страна ще се свие през последното тримесечие на миналата година, тъй като търговската война между САЩ и Китай прекъсна износа.

ЯЦБ вероятно ще преразгледа в посока леко нагоре икономическата си прогноза за фискалната година, започваща през април, за да отрази очакваното увеличение на пакета от правителствени разходи в размер на 122 млрд. долара, посочват източници пред Ройтерс.

Но много анализатори очакват инфлацията да остане по-ниска, тъй като бавният растеж на заплатите не позволява на домакинствата да увеличат разходите си.

Годишната основна потребителска инфлация достигна 0,5% през ноември, оставайки далеч от целта на ЯЦБ за 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още