IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на френския бизнес достигна двугодишно дъно през декември

Особено тежък удар трябваше да понесе търговията на дребно, след като през последния месец Париж беше разтърсен от бурни протести

11:58 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доверието на бизнеса във Франция достигна до най-ниското си ниво от две години насам през декември, след като масовите протести в страната предизвикаха сътресение в сектора на търговията на дребно.

По данни на статистическата агенция INSEE индексът на доверието на бизнеса се е понижил до 102 пункта този месец от 105 пункта през предходния. Това е и най-ниският резултат от ноември 2016 г. насам, съобщава Ройтерс.

Особено тежък удар трябваше да понесе търговията на дребно, след като през последния месец Париж беше разтърсен от най-бурните протести в страната от десетилетия насам, съвпадащи и с предпразничното пазаруване.

Индексът за сектора на търговията на дребно спадна до 100 пункта от 107 пункта предходния месец, което е най-лошото му представяне от януари 2015 г.

Междувременно доверието в преобладаващия сектор на услугите остана стабилно спрямо ноември на ниво от 104 пункта, а индексът на представянето на индустрията отбеляза леко понижение до 104 пункта от 105.

От INSEE представиха и коригирани данни за икономическия ръст на страната за третото тримесечие. От тях става ясно, че той се е ускорил леко за периода, макар и не толкова, колкото се смяташе преди.

Икономиката е нараснала с 0,3% през трите месеца до края на септември спрямо предходното тримесечие. Това представлява спад спрямо изчисляваните преди това 0,4%, но все пак е минимално ускорение спрямо растежа от 0,2% през първото и второто тримесечие.

От INSEE представиха по-рано тази седмица прогнозите си за представянето на икономиката през последните три месеца на годината, според които ще се наблюдава забавяне на ръста до 0,2% отново заради антиправителствените протести.

Според статистическата агенция през третото тримесечие увеличението на реалния разполагаем доход на домакинствата се е забавило до 0,4% от 0,8% през предходните три месеца на фона на забавяне на ръста на заплатите и увеличението на данъчната тежест.

Въпреки това потребителските разходи се увеличават с 0,4%. Ръст от 1,5% се наблюдава и при корпоративните инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още