Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Доверието на германския бизнес в икономиката намалява през юли

Индексът, измерващ очакванията, се понижи до най-ниското си ниво от три месеца

Доверието на германския бизнес в икономиката намалява през юли

Снимка: Bloomberg

Доверието на германския бизнес неочаквано се понижи през юли, което сигнализира за притеснение, че затрудненията в доставките и възобновяващите се случаи на заразени могат да забавят възстановяването, съобщава Bloomberg.

Измерванията на базирания в Мюнхен институт Ifo показват понижение на доверието до 100,8 пункта от 101,7 пункта през юни. Икономистите в проучване на Bloomberg очакваха подобрение. Индексът, измерващ очакванията, се понижи до най-ниското си ниво от три месеца, докато настоящите условия продължават да се подобряват.

„Компаниите стават много по-малко оптимистични за следващите месеци“, каза президентът на Ifo Клеменс Фюест в интервю за телевизия Bloomberg. „В производството почти две трети от всички компании ни казват, че изпитват проблеми с доставките“, добави той.

Bundesbank прогнозира, че германската икономика, най-голямата в Европа, е напът да си върне загубеното по време на пандемията при производствените поръчки и сектора на хотелиерството, който се възстановява след месеци на стриктни мерки заради коронавируса.

И все пак, проучване в петък показа, че компаниите са притеснени за недостига на суровини, забавянето на доставките и нарастващи разходи. Комбинацията от бързо икономическо възстановяване и продължителни ограничения в предлагането по целия свят засегна множество индустрии, като полупроводниците са основният пример.

Daimler намали прогнозата си за продажби тази година в своето звено Mercedes Benz поради недостига на чипове. Volkswagen също заяви, че доставките през юли все още ще бъдат засегнати от забавянето на доставките.

Ефектът от опустошителните наводнения в западната част на страната все още е неизвестен.

В същото време секторът на услугите може да бъде засегнат от нова вълна от случаи на коронавирус, тъй като делта вариантът продължава да се разпространява. Заразените отново се увеличават в голяма част от Европа, а някои страни започнаха да въвеждат нови ограничения.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди миналата седмица, че „пандемията продължава да хвърля сянка, а делта вариантът представлява нарастващ източник на несигурност“.

Банкерите на ЕЦБ потвърдиха обещанието си да намалят разходите по заеми. Те ще запазят лихвените проценти на настоящите или по-ниски нива, докато новата им цел за инфлация от 2% не бъде устойчива в техните прогнози. Анализаторите не виждат целта да бъде постигната поне до 2026 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Индонезия запази основната си лихва на ниво от 3,5%