IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на германските инвеститори се е подобрило много над очакванията

Няма промяна обаче по отношение на перспективата за слаб растеж на германската икономика през първата половина на годината

15:19 | 19.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието на германските инвеститори се е подобрила много повече от очакваното през март, сочи редовното месечно проучване на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW, цитирано от Ройтерс и БТА.

Центърът съобщи, че неговият месечен индекс за очакванията на германските инвеститори за икономическата ситуация, който се следи внимателно от пазарите, се е повишил до минус 3,6 пункта спрямо минус 13,4 през февруари.

Икономистите и анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха средно равнище на показателя от -11 пункта, но мненията им се различаваха в диапазона от -6,7 до -15 пункта.

"Възможното отлагане на процеса на Brexit и възвръщането на надеждата за споразумение по излизането на Великобритания от ЕС изглежда са помогнали за засилване на оптимизма сред специалистите по финансовите пазари", изтъкна председателят на ZEW Ахим Вамбах.

"Постигнатият напредък в преговорите между Китай и Съединените щати за прекратяване на търговската война между двете страни също са изиграли своята роля", допълни той.

От ZEW обаче посочват, че проучването предполага все така относително слаб растеж на германската икономика през първата половина на годината.

Подиндексът, измерващ оценката на инвеститорите за сегашната ситуация, се е понижил до 11,1 пункта спрямо очакваните 11,7 пункта (при 15 пункта през февруари). 

Данните, публикувани по-рано този месец, показаха, че индустриалните поръчки са отбелязали най-големия си спад за последните седем месеца, което е знак, че икономиката остава потисната в началото на годината, допълва Ройтерс.

Много от традиционно ориентираните към износ компании са силно засегнати от охлаждащата се световна икономика и търговските спорове, предизвикани от американския президент Доналд Тръмп.

Групата от съветници към германското правителство снижиха прогнозата за растежа през тази година до 0,8% и предупредиха, че рисковете, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС, търговските спорове и по-сериозното от очакваното забавяне в Китай остават високи.

Един от съветниците дори коментира, че германският икономически бум е приключил, но в момента не се очаква рецесия поради стабилната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още