IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на германските инвеститори се влошава през май

Възобновяващият се търговски конфликт между САЩ и Китай рискува да се прехвърли върху германските компании и да нанесе допълнителен удар върху икономиката

15:03 | 14.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието на инвеститорите в перспективите за растеж на Германия неочаквано отслабна през май за първи път от октомври, подчертавайки нестабилността на най-голямата икономика в Европа, съобщава Bloomberg. Това се случва, докато страната се опитва да се справи със забавянето на фона на растящото напрежение на търговския фронт.

Показателят, измерващ перспективите през следващите шест месеца, на института ZEW се понижи до -2,1 пункта през май. Икономистите обаче очакваха повишение до 5 пункта спрямо отчетените 3,1 пункта през април.

Възобновяващият се търговски конфликт между САЩ и Китай рискува да се прехвърли върху германските компании и да нанесе допълнителен удар върху икономиката и то след поява на признаци, че тя започва да се стабилизира. През миналата седмица индексът DAX изтри почти 3% от стойността си.

„Експертите, следящи финансовите пазари, продължават да очакват сдържан икономически растеж в Германия през следващите шест месеца“, заяви президентът на института ZEW Ахим Вамбах. Според него ескалацията в търговския спор увеличава несигурността по отношение на германския износ, който е ключов фактор за растежа.

Германия ще обяви данните за БВП за първото тримесечие в сряда, като анализаторите в проучване на Bloomberg прогнозират разширяване с 0,4% след застой в края на 2018 г.  Все пак управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман предупреди, че по-добрите цифри могат да отразяват временни фактори като меко време, тъй като за момента липсават индикации за цялостно подобрение.

Най-голямата икономика на еврозоната неочаквано отчете през миналата седмица повишение на износа за март, което се възприе като сигнал, че икономиката показва известна устойчивост на фона на глобалните предизвикателства, сред които търговската война и продължителния процес по Brexit, допълва Financial Times. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още