IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в икономиката на еврозоната достига над тригодишен връх през май

Секторът на услугите в блока отчита трето поредно значително подобрение, като мениджърите са по-оптимистични относно търсенето

14:26 | 28.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Доверието в икономиката на еврозоната се подобрява през май до най-високото си ниво от над три години, тъй като ресторантите, хотелите и магазините в региона започват отново да отварят врати, подкрепени от ускорената ваксинационна кампания в региона, съобщава Bloomberg. 

Индексът на настроението на Европейската комисия (ЕК) се покачва до 114,5 пункта, надминавайки повечето оценки на анкетираните от Bloomberg икономисти. Ръстът се дължи на нарастващия оптимизъм в сектора на услугите, въпреки че промишлеността, търговията на дребно и строителството също отбелязват подобрение.

Данните подкрепят доказателствата, че компаниите и потребителите обръщат гръб на трудното начало на годината, когато беше отчетен само бавен напредък по отношение на ваксинирането заради многократно удължените национални противоепидемични блокади. Сега много страни постепенно разхлабват ограниченията, свързани с коронавируса, засилвайки перспективите за възстановяване на търсенето през летните месеци.

През май доверието нараства „забележимо“ във всичките шест най-големи държави от Европейския съюз (ЕС). Секторът на услугите в еврозоната отчита трето поредно значително подобрение, като мениджърите са по-оптимистични относно търсенето.

Настроенията сред потребителите също се подобряват за четвърти пореден месец, а очакванията за заетостта са още по-оптимистични.

еврозоната еврозоната

Икономиката е подкрепена от масивните парични и фискални стимули. Европейската централна банка (ЕЦБ) обеща да гарантира, че компаниите и домакинствата ще получат финансирането, от което се нуждаят, при изгодни условия за подпомагане на икономическото възстановяване. Институцията ще дискутира своята политика по време на заседание на 10 юни, когато ще обсъди и нови икономически прогнози.

Икономистите, включително и председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, сигнализират, че регулаторът може да продължи да купува облигации с ускорени темпове, за да спре нарастването на доходността по държавните ценни книжа, след като някои от експертите започнаха да твърдят, че икономиката може би вече е достатъчно силна, за да се справи с по-малко стимули още през юли.

Икономистите и инвеститорите понижават очакванията си за забавяне на подкрепата от страна на ЕЦБ, а Bloomberg Economics прогнозира, че темпът на закупуване на облигации ще се задържи на ниво около 85 млрд. евро на месец през третото тримесечие.

Една потенциална област за безпокойство е свиването на предлагането в производството, което увеличава разходите. Докато индустриалните настроения се подобряват през май на базата на оценката на мениджърите по текущите поръчки, очакванията за производството биват помрачени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още