IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в икономиката на Япония достигна 2,5-годишен връх

Броят на корпоративните фалити е на най-ниското си ниво от 16 години насам

10:01 | 08.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Настроенията в сектора на услугите в Япония се подобряват през септември до най-високото ниво от две години и половина, показват правителствени данни, публикувани в четвъртък. Това предполага, че икономиката постепенно се възстановява от опустошителното въздействие на пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс.

Проучване сред работници като таксиметрови шофьори, служители в хотели и ресторантски персонал заради близостта им до потребителите и търговията на дребно показва, че тяхното доверие в настоящите икономически условия нараства с 5,4 пункта от август до 49,3 през септември.

Това е най-високото ниво от април 2018 г. и петият пореден месец на увеличение, което е добър знак за усилията на правителството да предотврати задълбочаване на пандемичната рецесия.

"Въпреки че условията остават тежки поради последиците от пандемията, настроенията се подобряват", обявиха от правителството.

Броят на корпоративните фалити възлиза на 3956 случая през първата половина на фискалната година, започнала през април, което е с 5,2% по-малко спрямо същия период на миналата година и най-ниското ниво от близо 16 години, съобщи Teikoku Databank.

В същото време Японската централна банка запази основния си краткосрочен лихвен процент на ниво от -0,1% и поддържа целта за 10-годишна доходност на японските държавни облигации на около 0% . Решението бе взето часове след като Федералният резерв на САЩ обеща да поддържа лихвени проценти близо до нула поне до 2023 г.

Японските власти леко подобриха своите очаквания за икономиката, като заявиха, че тя остава в тежко състояние, но започва да се възстановява на фона на постепенното нарастване на бизнес активността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още