Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Др. Великов: Суровините като активи са сред най-добрата защита срещу инфлация

Пазарите на акции растат при покачващи се лихви и това показва, че икономиката върви добре и компаниите са на печалба, посочи инвестиционният мениджър

гледано: 1696   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Суровините са от активите на инвестиционния портфейл, които най-добре защитават от инфлация. Другият актив, който се представя добре, са акциите на компании с възможност за дългосрочен растеж. Това мнение изрази в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Управляващо дружество „Компас Инвест”.
Още по темата

По думите му такива компании могат да си позволят да пренесат нарастването на себестойността на продуктите си към крайната цена и успяват да генерират по-високи приходи и печалба за акционерите.

„Суровини и акции са необходими инструменти за диверсификация в едно балансирано портфолио. За да се избегне волатилността на пазарите, е важно и да има постоянство при инвестирането. Винаги препоръчвам на клиентите да имат ясен план за постепенно увеличаване на експозициите си към пазарите на акции”, посочи Великов.

Според него повечето от клиенти приемат войната в Украйна като възможност. „Историята показва, че след първоначалния спад на фондовите пазари следва връщане към растежа и покачване цените на акциите. Клиентите ни увеличиха експозициите си към нашите фондове и на доверително управление“, сподели Великов.

Той обясни, че в началото на годината Управляващото дружество „Компас Инвест” преструктурира балансирания си фонд Фъндс Селект-21, който следва умерена стратегия за среден доход към умерен риск. „Около 40% до 50% от инвестициите са в акции, останалите 50% са в по-консервативни инструменти като правителствени ценни книжа, корпоративни облигации, както и алтернативни инвестиции като суровини. Това предоставя на нашите клиенти възможност да инвестират своите средства, без да са уплашени от високите колебания на финансовите пазари“, коментира Великов.

Той смята, че е добра стратегия човек винаги да притежава кеш. „Наличието на кеш е по-евтин начин да се хеджира портфейлът. Ние го използваме често, като чакаме подходящи нива за влизане на пазарите на правителствени облигации и корпоративни облигации”, съобщи инвестиционният експерт перспективите пред дълговите пазари.

Великов коментира, че пазарите на акции продължават да растат при условия на покачващи се лихвени проценти. Според него в общия случай това означава, че икономиката върви добре и компаниите са с печалби, което води до нарастване на стойността им.

„Пазарите на акции продължават да дават една добра относителна стойност за инвеститорите”, отчете той. По отношение на инфлацията инвестиционният мениджър прогнозира, че ще има намаляване на темпа през април и май. Той очаква, че по-малко вероятно ще е повишението на цените на енергоносителите, но допусна, че влияние ще оказват нарушенията във веригите на доставка на компоненти за крайно производство, както и повишението на работната заплата.

„Все повече заможни хора се интересуват от професионалното управление на индивидуалните портфейли", каза Великов и допълни, че няма нищо по-добро от доверителното управление.

Той напомни, че при алтернативните инвестиции освен суровините, много важна част в защитата срещу инфлацията са рисковите инвестиционни фондове. Но предупреди, че проблемът при тях е, че достъпът е труден и само професионални инвеститори могат да влагат успешно пари.

Промени ли се толерантността на инвеститорите към риска в началото на войната в Украйна? Защо са предпочитани по-рисковите активи? Направиха ли компаниите корекциите?

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Още за това какви инвестиционни продукти се търсят на нашия пазар може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ: Глобалните икономически перспективи са се влошили „съществено“