IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги – големият победител в гръцката трагедия

ЕЦБ и Goldman Sachs са приложили мащабна схема за прикриване на дълга на Атина, пише руският портал "Вести"

13:26 | 07.07.15 г. 15
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Действителният фалит на Гърция става все по-реален, като не може да се изключи и излизане на страната от еврозоната, последвано от разпад на валутния блок. Освен това в цялата ситуация има още няколко неприятни факта, пише руският портал "Вести".

Разбира се, никой не е дал насила на Гърция огромен пакет от финансова помощ, увеличавайки дълга и обогатявайки по този начин местните олигарси и корумпирани политици. Като цяло обаче дълговата криза стана реалност само благодарение на единната валута и косвения паричен и кредитен съюз. 

Германия, чийто износ представлява почти 50% от БВП благодарение на въвеждането на еврото – една изкуствена валута, по дефиниция проектирана да бъде по-слаба от германската марка, печелеше от всяка слабост на периферна Европа през последните 5 години.

Никой изобщо не бе притеснен за стабилността на валутния съюз, докато икономиката вървеше в правилната посока. С оглед обаче на покачването на лошите кредити и трилионите евро държавни задължения сега Европа е заплашена от каскада от неплатежоспособност.

За съжаление, най-губещите при всички обстоятелства ще бъдат данъкоплатците в Германия, Гърция и всяка друга европейска държава, която в последните години постигаше изкуствен просперитет чрез използването на валутни суапове и друг финансов инженеринг, изобретен от банки като Goldman Sachs, в явно нарушение на Договора от Маастрихт.

Но ако има губещи, трябва да има и победител. Докато милиони обикновени граждани губят, някои увеличават значително богатството си, излагайки на риск данъкоплатците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Роден е на 3 септември 1947 година в Рим.От 1984 до 1990 година е изпълнителен директор в Световната банка, а през 1991-2001 година - генерален директор в италианското министерство на правосъдието, като участва активно в проведените по онова време реформи на регулациите на финансовите пазари в страната. От 2002 до 2005 година работи в банката Голдман Сакс.От 2006 година е управител на Италианската банка - централната банка на Италия. През 2011 година е избран за председател на Европейската централна банка, считано от 1 ноември 2011 година.ВЪЛКЪТ КОЗИНАТА СИ МЕНИ , НО НЕ И НРАВА СИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Значката на левият ревер на Марио драги показва кой е и на кого служи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Кой е ДЛЪЖНИКА по напечатаните от ГОЛДМАН САКС ипотечни облигации, които бяха изкупени от ЕЦБ и дъщерните й ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ ?!ОТ СЕКЮРИТИЗИРАНАТА СИСТЕМА СЕ ВИЖДА, ЧЕ ТАКЪВ ПРОСТО НЯМА, ЗАЩОТО ИЗДАДЕНИТЕ ОТ ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ ОБЛИГАЦИИ СА ПАКЕТ ОТ ЗАЕМИ, А НЕ ОТДЕЛЕН ТАКЪВ ЗАЕМ. Коя бе рейтинговата агенция която опакова с рейтинг "ААА" тези токсични облигации - Стандард енд Пурс, Мудис или Фич?Кой ги застрахова - AIG. MBIA или AMBAK ?Кой се облажи от комисионните КОЙ КОЙ??На тези въпроси ще отговори МАРИО ДРАГИ ЕЦБ и ПОДУПЕЧНИТЕ й ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ са пълни с американски токсични облигации, които никой не купува.Всъшност изкупуват ги обратно инвестиционните банки , но на цена 15-20% от номинала!ЗАТОВА СЕГА АМЕРИКАНЦИТЕ МЪЛЧАТ И ПРИШПОРВАТ ИНВЕСТИТОРИТЕ ДЪРЖАЩИ В РЪЦЕТЕ СИ ТЕЗИ ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ ДА ПРИКЛЮЧВАТ С ТОЗИ ТЕАТЪР ЗАЩОТО ЦЯЛАТА СЕКЮРИТИЗИРАНА СИСТЕМА БИ ГРЪМНАЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Аде , бе ...верно ли , бе !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Хахаха ! Точно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Това е ясно и затова Гърция може да претендира за ''омразен дълг'' и много добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбукаОсновният проблем е ,че общата задлъжнялост е 320% спрямо БВП - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328,и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group го каза - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlПроф.Джефри Сакс - Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Ако беше само сълзи е лесно става въпрос за милиарди жертви следствие на - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Пак проф. Сакс и коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
bertram
преди 8 години
нищо чудно Драги да си ходи, но не веднага. От доста места го подозират, че е свързан с американците и еврейската мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
data
преди 8 години
Коя теза е вярна : Английската - ЕС да е митнически съюз или Германската - Ес е държава ? Ако ЕС е митнически съюз трябва да се премахне всичкото общо регулаторно законодателство ( което видя сметката на всички дребни производители в Бг ) а ако е Държава - тогава богатите райони трябва да подпомагат бедните не с заеми а с Трансфери на средства както е нормално във всяка една държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 2
Teo88
преди 8 години
Победителя в Гръцката драма ще се разбере през ноември - тогава са националните избори в Испания. Ако до тогава тия ИМФ-ета, ЕС-та и ЕЦеБе-та на всичките земни кълбета не вземат скалпа на Сириза, вероятността в Испания на власт да са Подемос и/или Суидаданос е мнооооо'о голяма. И те тогава гърча в Брюсел ще е чутовен. Доскоро само Орбан им втричаше дъвката. На сцената като излезе Сириза действието излезе от контрол. С Испания на сцената нещата пък стават направо апокалиптични и ще се чака само дали Маринка ЛьоПенева или някой петзвезден герой от италианско ще ритне убавата брюселска къщичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 5
nns
преди 8 години
Големия победител е варуфакисчето , кой знае колко кинти изкара по борсите с тоя зорлем фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още