Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Драги – големият победител в гръцката трагедия

ЕЦБ и Goldman Sachs са приложили мащабна схема за прикриване на дълга на Атина, пише руският портал "Вести"

Драги – големият победител в гръцката трагедия

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Действителният фалит на Гърция става все по-реален, като не може да се изключи и излизане на страната от еврозоната, последвано от разпад на валутния блок. Освен това в цялата ситуация има още няколко неприятни факта, пише руският портал "Вести".

Разбира се, никой не е дал насила на Гърция огромен пакет от финансова помощ, увеличавайки дълга и обогатявайки по този начин местните олигарси и корумпирани политици. Като цяло обаче дълговата криза стана реалност само благодарение на единната валута и косвения паричен и кредитен съюз. 

Германия, чийто износ представлява почти 50% от БВП благодарение на въвеждането на еврото – една изкуствена валута, по дефиниция проектирана да бъде по-слаба от германската марка, печелеше от всяка слабост на периферна Европа през последните 5 години.

Никой изобщо не бе притеснен за стабилността на валутния съюз, докато икономиката вървеше в правилната посока. С оглед обаче на покачването на лошите кредити и трилионите евро държавни задължения сега Европа е заплашена от каскада от неплатежоспособност.

За съжаление, най-губещите при всички обстоятелства ще бъдат данъкоплатците в Германия, Гърция и всяка друга европейска държава, която в последните години постигаше изкуствен просперитет чрез използването на валутни суапове и друг финансов инженеринг, изобретен от банки като Goldman Sachs, в явно нарушение на Договора от Маастрихт.

Но ако има губещи, трябва да има и победител. Докато милиони обикновени граждани губят, някои увеличават значително богатството си, излагайки на риск данъкоплатците.

Както графиката показва, гръцките банки получават средства от много страни.

Подобно прехвърляне на пари от частни към публични ръце е значителен риск и стана основната причина за нарастването на държавния дълг в много страни, не само на Гърция, чийто дълг достигна рекордни стойности въпреки частичното орязване през 2012 г.

Дългът е нараснал във всички страни от периферията.

И ако проблемите се разпространят, множеството от недоволни хора ще искат да намерят виновника. По принцип той може да бъде всеки, който по един или друг начин участва в управлението на еврозоната.

Това със сигурност изглежда като теория на конспирацията, но манипулирането на лихвения процент LIBOR също беше теория, докато не стана доказан факт.

Да, всички тези теории могат да бъдат пренебрегнати. Но има един важен факт, който трябва да се изследва.

През юни 2012 г. Европейската централна банка (ЕЦБ), ръководена от Марио Драги, е изправена пред съдебен иск от легендарния Марк Питман от Bloomberg. Питман, позовавайки се законите за достъп до информация, поиска достъп до вътрешни документи на Изпълнителния съвет на банката. Тези документи показват как Гърция използва суаповете, за да скрие реалния размер на заемите си, според анализ на Bloomberg.

Според тези документи National Bank of Greece SA е най-големият местен кредитор, обменял суапове на гръцкия държавен дълг в замяна на финансиране от ЕЦБ.

Най-интересното е, че тези договори Гърция е подписала с Goldman Sachs, където Драги бе управляващ директор от 2002 до 2005 г. Някои твърдят, че именно Драги е измислил и приложил сложни финансови инструменти, които намаляват видимо размера на дълга на Гърция.

Регулатори, включително Евростат, отбелязват, че гръцките власти никога не са ги информирали за този сложен въпрос. В действителност от Атина са провеждали само "общи дискусии" с финансовите институции относно принципите на дълга и дефицита.

ЕЦБ, между другото, е отказал да предостави подробности, тъй като "разкриването (на информация – бел. ред.) може допълнително да подхрани криза, която заплашва бъдещето на единната валута". 

Като се има предвид, че кризата заплашва валутата точно сега, може би е време да се разкрие истината? Това е най-малкото, което би било справедливо за гръцкия народ. Съдбата на гърците зависи от западните банки, които изглежда също имат пръст в създаването на дълговата криза.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
1
 
13
крас до: крас
преди 4 години
Няма профилна снимка
Роден е на 3 септември 1947 година в Рим.

От 1984 до 1990 година е изпълнителен директор в Световната банка, а през 1991-2001 година - генерален директор в италианското министерство на правосъдието, като участва активно в проведените по онова време реформи на регулациите на финансовите пазари в страната. От 2002 до 2005 година работи в банката „Голдман Сакс“.

От 2006 година е управител на Италианската банка - централната банка на Италия. През 2011 година е избран за председател на Европейската централна банка, считано от 1 ноември 2011 година.

ВЪЛКЪТ КОЗИНАТА СИ МЕНИ , НО НЕ И НРАВА СИ!
0
 
0
 
12
преди 4 години
Няма профилна снимка
Значката на левият ревер на Марио драги показва кой е и на кого служи!
0
 
2
 
11
преди 4 години
Няма профилна снимка
Кой е ДЛЪЖНИКА по напечатаните от ГОЛДМАН САКС ипотечни облигации, които бяха изкупени от ЕЦБ и дъщерните й ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ ?!

ОТ СЕКЮРИТИЗИРАНАТА СИСТЕМА СЕ ВИЖДА, ЧЕ ТАКЪВ ПРОСТО НЯМА, ЗАЩОТО ИЗДАДЕНИТЕ ОТ ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ ОБЛИГАЦИИ СА ПАКЕТ ОТ ЗАЕМИ, А НЕ ОТДЕЛЕН ТАКЪВ ЗАЕМ.

Коя бе рейтинговата агенция която опакова с рейтинг "ААА" тези токсични облигации - Стандард енд Пурс, Мудис или Фич?

Кой ги застрахова - AIG. MBIA или AMBAK ?

Кой се облажи от комисионните

КОЙ КОЙ??

На тези въпроси ще отговори МАРИО ДРАГИ

ЕЦБ и ПОДУПЕЧНИТЕ й ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ са пълни с американски токсични облигации, които никой не купува.

Всъшност изкупуват ги обратно инвестиционните банки , но на цена 15-20% от номинала!

ЗАТОВА СЕГА АМЕРИКАНЦИТЕ МЪЛЧАТ И ПРИШПОРВАТ ИНВЕСТИТОРИТЕ ДЪРЖАЩИ В РЪЦЕТЕ СИ ТЕЗИ ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ ДА ПРИКЛЮЧВАТ С ТОЗИ ТЕАТЪР ЗАЩОТО ЦЯЛАТА СЕКЮРИТИЗИРАНА СИСТЕМА БИ ГРЪМНАЛА
1
 
3
 
10
ing5rov до: bertram
преди 4 години
Аде , бе ...верно ли , бе !!!
0
 
3
 
9
ing5rov до: Teo88
преди 4 години
Хахаха ! Точно !

Още от Новини
Коронавирусът може да задълбочи социалното неравенство в САЩ