IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Ако е необходимо, ЕЦБ ще направи още за стимулирането на инфлацията

Според отиващия си управител е необходима помощ от страна на отделните държави за изпълнение на мисията на централната банка

13:16 | 30.09.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че институцията би могла да направи още за стимулирането на инфлацията, ако това бъде необходимо. Той също така отново призова правителствата от еврозоната да подкрепят усилията му чрез фискалните разходи.

„Всички инструменти, от лихвени проценти през покупка на активи до бъдещи насоки, са готови да бъдат калибрирани“, заяви Драги в интервю за Financial Times. Той също така посочи, че централната банка действа „симетрично“ в преследването на целта си за ценова стабилност.

Приближавайки края на своето управление в ЕЦБ, Драги отново повтори своята позиция, че повечето правителствени разходи могат „много да помогнат“ на мисията на централната банка, съобщава Bloomberg. Според него настоящите икономически стимули могат да се задържат за по-дълго време, ако „няма подкрепа от фискалната политика“. Според него те също така ще бъдат по-малко ефективни, ако правителствата не разтворят държавните кесии.

Неговите изказвания по всяка вероятност ще предизвикат бурни реакции в страни като Германия, които традиционно се против всякакви разговори за разхлабване на паричните политики. Последната среща на ръководството на ЕЦБ предизвика несъгласие от страна на редица национални представители с плановете на Драги за завръщане на количествените облекчения, срещу които традиционно застават Германия, Франция и Холандия.

По-рано миналата седмица членът на Управителния съвет на ЕЦБ от Германия Сабине Лаутеншлегер неочаквано напусна – над две години преди края на мандата си, след като по-рано се изказа против нуждата от подновяване на програмата за покупка на облигации.

Завоалирано Драги обвини Бундесбанк за неособено доброто посрещане на политиките му в Германия. Неговете политики бяха оспорвани в съда от група германски адвокати. Ежедневникът Bild пък го описа като вампир, изпиващ спестяванията на германците, само ден след последното решение на ЕЦБ за стимулите.

„Обяснението на нашите политики пред гражданите на еврозоната зависи от комуникацията на националните централни банки“, заяви управителят на ЕЦБ, чийто мандат изтича в края на октомври. „Когато те подкрепят решенията на Управителния съвет на държавно ниво, то общественото мнение на национално ниво също е в наша подкрепа“, заяви той пред FT.

Драги също така коментира и някои от другите рискове, пред които е изправен 19-членния регион, включително рискът от Brexit без сделка, който нараства. Той също така призова за по-тесен фискален съюз в еврозоната, като по думите му без него блокът на единната валута ще остане една „крехка конструкция“.

„Като се има предвид слабостта на националните държави в глобализиращия се свят, от значение е съюзът да стане по-силен. В някои области задълбочаването на интергацията ще постигне тази цел“, допълни той.

Драги също така отново повтори призива за общ бюджет на еврозоната, въпреки че „политическият дебат все още трябва да извърви дълъг път“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Моите поздравления за дарбата да боравиш с думите. Шест привидно смислени изречения, в които не долавям абсолютно никаква мисъл. Имаш заложби за журналист, или поне за добър пропагандатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 9
Иван Митев
преди 4 години
Европейската централна банка (ЕЦБ) ползва неправилен модел за емитиране на евро. При наличие на грешката, при всякакви бездействия и действия на ръководството на ЕЦБ в Европейския съюз (ЕС) е с нарастващи щетиПри създадената обстановка, колкото повече ЕЦБ помага за европейски икономически растеж толкова ЕС е с повече щети. При достатъчно време Марио Драги ще е с определеност за съществен приносител за катастрофална европейска криза.ЕС е жертва на грешката на ЕЦБ.Устойчивият прогрес на ЕС е възможен, когато ЕЦБ правилно емитира евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
А може би Драги не е виновен, просто средствата на централните банки за контрол на икономическите процеси вече не работят. Нужна е нова икономическа теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
novata_ikonomika
преди 4 години
Добра че си отива този некадърник. Кажете ми колко трябва да си некадърен, за да не можеш 10 години да изкараш един 500 милионен силен икономически блок от блатото в което стои?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още