IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Масивната паричнополитическа помощ е все още нужна

Според банкера в следващите месеци инфлацията ще се колебае около сегашното си ниво

22:45 | 21.04.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги счита масивната паричнополитическа помощ за все още необходима.

Говорейки в кулоарите на пролетната среща на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон, Драги призна „ускоряването и разширяването" на икономическото възстановяване в 19-те нации на еврозоната. 



Той обаче твърди, че базисната инфлация остава твърде слаба и зависи от „много значителната" подкрепа от Франкфурт.

ЕЦБ все още не била достатъчно уверена, че темпът на инфлацията се движи устойчиво в посока към постигане на целта на централната банка за ниво от малко под два процента, заяви Драги в петък във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

„Все още е необходимо значително смекчаване", обясни италианецът. Според него в следващите месеци инфлацията ще се колебае около сегашното си ниво. През март потребителските цени в еврозоната се повишиха с 1,5%. Икономистите очакват увеличаване на инфлацията до 1,8% през април.

„Има признаци, че възстановяването в отделните държави и сектори ще се разшири", заяви Драги. Въпреки че е рискът от дефлация - опасна низходяща спирала на заплати и цени, вече до голяма степен е изчезнал, базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията и ма петрола, все още не показва убедителен възходящ тренд.

Въпреки че ЕЦБ не осланя паричната си политика на базисната инфлация, тя играе важна роля при разглеждането на движението на инфлацията, пояснява агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги счита масивната паричнополитическа помощ за все още необходима, ала все още не зачита наличието на грешно прилагане на еврото със съпътстващи лоши последици.За спасението на Европейския съюз е необходимо правилно прилагане на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
bertram
преди 6 години
Реално би трябвало да се разбира така " Печатим яко, но още инфлацията я няма качествено навсякъде, защото хора са наясно, че идва драма и не се отпускат да изпукат всичко, което им сипваме на главите. Продължаваме да печатим. Целта ни е да докараме една яка инфлация, за да обезценим държавните дългово, които ние (Банкерите и правителствата) излапахме в последните години. Продължава сътрудничеството с нашите избиратели - всякакви ***,араби и тн на които даваме колкото е нужно. Средната класа и спестовните хора да ДУХАТ. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още