IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги очаква ЕЦБ да запази лихвите на настоящите нива поне до лятото на 2019 г.

Ръстът на заплатите и на инфлацията подкрепя плановете на банката за прекратяване на паричните стимули

21:44 | 24.09.18 г. 2
<p>
	Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че банката ще изпълни плановете си за прекратяване на паричните стимули на фона на повишаването на заплатите и инфлацията в еврозоната, пише Wall Street Journal.

В изказване пред Европейския парламент в Брюксел Драги даде оптимистична оценка за икономиката на региона и потвърди обявения през юни план за прекратяване на програмата за обратно изкупуване на облигации на стойност 2,5 трлн. евро (2,94 трлн. долара) през декември.

„Разполагаемият доход на домакинствата в еврозоната сега расте с най-бързия си темп в последните десет години“, заяви Драги.

Въпреки известното забавяне на икономиката на еврозоната от миналата година насам, тя „продължава да проявява високи нива на усвояване на капацитет и трудовите пазари се затягат с признаци за недостиг на работна ръка в някои страни и сектори“, каза Драги. Поради това ЕЦБ очаква „относително силен ръст на базовата инфлация“.

Към 21,23 ч. българско време еврото се търгува с повишение от 0,07% до ниво от 1,1756 долара за евро, след като скочи с почти половин цент по време на речта на Драги до 1,18 долара, тъй като инвеститорите очакват ЕЦБ да пристъпи по-бързо от очакванията към повишаване на ултра ниските лихвени проценти. Доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа също се повиши.

Инвеститорите следят внимателно за знаци кога ЕЦБ ще последва Федералния резерв, като повиши основния си лихвен процент, който в момента е -0,4%.

Очаква се в сряда Фед да вдигне основната си лихва за трети път тази година на 2 до 2,25%. За сметка на това ЕЦБ даде знак през юни, че няма да повиши лихвите за около една година.

Драги не даде нова информация в тази област, но повтори, че банката очаква да запази настоящото ниво поне до лятото на 2019 г.

Гуверньорът на ЕЦБ обаче предупреди, че заплахите за икономиката като протекционизъм, уязвимост на нововъзникващите пазари и волатилност на финансовите пазари са станали по-изявени в последно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
ivkata
преди 5 години
Само да не стане твърде късно за вдигане на лихвите, както е тръгнала инфлацията нагоре, май ще надмине 2% с много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 17
shellymarr1115
преди 5 години
Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми. Това е мястото, където започнах.....>>>> Ecash10.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още