IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги получава германския Федерален кръст за заслуги

Отличието на италианеца срещна критика заради противоречивите му политики за ниски и нулеви лихви

16:35 | 31.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/FELIPE TRUEBA</em></p>

Снимка: EPA/FELIPE TRUEBA

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер отдаде почит на усилията на бившия управител на ЕЦБ Марио Драги за стабилността на еврото и му присъди Федералния кръст за заслуги. Драги „поддържаше еврото и Европейския съюз в бурни времена", заяви Щайнмайер в петък на церемония в двореца Белвю в Берлин. „Свършихте добра работа в Европа. И с това направихте голяма услуга на моята страна - казвам това съвсем съзнателно", заяви президентът, цитиран от DPA.

Щайнмайер връчи на дългогодишния президент на Европейската централна банка Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия – второто по важност отличие за федералната република. Предишните ръководители на ЕЦБ Жан-Клод Трише и Вим Дуйзенберг също бяха отличени с него.

Отличието на Драги срещна критика заради противоречивите му политики за ниски и нулеви лихви. Заместник-председателят на парламентарната група на Свободните демократи в германския парламент Михаел Тойрер заговори в петък за „Черен петък“ за германските спестители. Драги не заслужавал наградата. „Поради политиката за възможно най-ниски лихви германските инвеститори на дребно и пенсионерите загубиха активи за милиарди евро“, каза той.

Отрицателните ставки и програмите за изкупуване на облигации доведоха до демонизирането на Драги в някои секции на германските медии. Въпреки че бе обещал да научи немски (подобно на Лагард), той никога не успя да овладее езика за осем години като президент. Може би най-известният му опит беше фразата „nein zu allem“ - „не на всичко“ - която той подчертано използва през 2012 г. и отново през 2016 г., за да критикува съпротивата срещу радикалните си политики.

Щайнмайер отговори на твърденията. Разбира се, критика към независима централна банка и хората, които участват в политиката ѝ, била възможна. „Но моля, обективно разисквайте в конкретен дебат с уважение и благоприличие“. В същото време германският президент призова ЕЦБ да обясни своята политика по разбираем начин.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още