IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Растежът навсякъде в Европа е твърде слаб

Хората в Европа са разочаровани от липсата на растежа, на който бяха свидетели през последните години, пояснява гуверньорът на ЕЦБ

08:45 | 22.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Растежът навсякъде в Европа е твърде слаб

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че навсякъде в Европа "растежът е твърде слаб", макар че е налице и скромно съживяване, предаде AP.

Драги говори при откриването на тридневен форум на представители на централни банки и икономисти в португалския град Синтра, посветен на безработицата и заетостта.

Президентът на ЕЦБ отчете известно подобряване на икономическите условия в Европа, но изтъкна, че навсякъде растежът е прекалено слаб, а инфлацията – твърде ниска, което е  признак за икономическа слабост.

Драги посочи, че инфлацията остава твърде ниска, което е знак на икономическата слабост. „Хората в Европа са разочаровани от липсата на растежа, на който бяха свидетели през последните години". 

Забележките на Драги идват на фона на  признаци за икономическо съживяване на еврозоната. През първото тримесечие на годината икономическият растеж бе от 0,4% и според икономисти тазгодишният растеж може да е достатъчно  силен, за да започне да намалява безработицата, чието равнище сега е 11,3%.

Все пак може да отнеме години, докато се постигне значително намаляване на нивото на безработицата, която продължава да бъде болезнено висока в по-слабите страни членки. Младежката безработица в Гърция и Испания възлиза на 50%.

Еврозоната е изправена и пред предизвикателствата в Гърция, където правителството изпитва трудности да изплати дълговете на страната въпреки двата кръга от спасителни заеми от други страни от еврозоната и Международния валутен фонд. Едно евентуално кредитно събитие може да доведе до напускане на Гърция от еврозоната, което повдига въпроса за трайността на валутния съюз.

Призивът на Драги за ръста във валутната зона бе почти приповторен от вицепрезидента на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер, който заяви, че еврозоната изглежда е устояла на сегашната криза, но предупреди, че в дългосрочен план валутният съюз "няма да оцелее, ако не осигури благоденствие на своите членове".

Редица представители на американските власти притискат Европа да се справи с проблема си с растежа. Еврозоната остава ключов пазар за много американски фирми и нейното икономическо здраве е важен фактор за глобалната икономика.

Фишер каза, че предприетите наскоро мерки за укрепване на 16-годишното евро, като например надзора на равнище ЕС, извършен от ЕЦБ, може би не би било одобрено от политическите лидери, ако я нямаше еврокризата.

Но той добави също, че ЕС е изправен нови предизвикателства, като например липсата на общ бюджет. Фактът, че отделните правителства решават самостоятелно за бюджетите, може да доведе до преразход от някои страни, поясни Фишер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Освен на чудо вече няма нищо друго на какво да се надяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Растежа е слаб, но и инфлацията е ниска. Не бойте се деца. ЕЦБ ще се справи с ниската инфлация. Друг е въпросът как инфлацията може да предизвика растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Пена умре!........Продавам Москвич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
За мен въпроса е дали съзнават какво правят или толкова им е индоктринирано съзнанието ,че не осъзнават или знаят но се надяват на ...чудо ???? В една затворена система не може да има постоянен растеж на БВП и потреблението защото хората нямат по два стомахаГ-н Хитов доктор по икономика го е обяснил - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ Под постинга на г-н Хитов съм обяснил - http://krizata.blog.bg/history/2015/04/02/zashto-niakoi-taka-silno-nenavijdat-velikite-bylgari-v-ikono.1351149Вкарват света в катастрофи като надуват балони и щях да им гледам цирка как се гърчат ако имаше време ПРАВИЛНИТЕ МЕРКИ А ТЕ СА ПРОСТИ - забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
При тези планини от дългове дори целите от 2 % инфлация са ниски . Таргета трябва да 4-6 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Не разбирам каква е връзката между валутния съюз и благоденствието на членовете. Проблемът на валутния съюз е, че не е подплатен със силен политически съюз. За да оцелее този валутен съюз са нужни централизирана фискална политика, бюджет, една централна банка, която може да взема решения и да действа без да чака на всички членове и членки да им дойде кеф, която има сили да предприеме и непопулярни мерки ако се налага. Това няма нищо общо с благоденствието на членовете и членките а по-скоро с тяхната отговорност и солидарност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още