IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългоочакваната инфлация в света ще продължи да се ускорява

Главният икономист на Morgan Stanley смята, че еврозоната и Япония ще видят по-ясно изразен ръст от този в САЩ

20:30 | 22.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията, която беше неуловима в последните десет години, започва да се проявява съществено в САЩ, еврозоната и Япония, сигнализирайки, че дълготрайното възстановяване от финансовата криза най-накрая дава ефект в повишаването на цените, пише Bloomberg.

Основната инфлация в т. нар. икономики от Г-3 се е ускорила до 1,4% на годишна база от посткризините 1,1% и ще продължи да се покачва според главния икономист на Morgan Stanley Четан Ахия. Той смята, че еврозоната и Япония ще видят по-ясно изразен ръст от този в САЩ.

Една от причините за промяната в очакванията е, че работниците най-накрая започнаха да получават по-високи заплати заради затягането на пазара на труда. Кампанията, водена от правителството на Япония за по-високи заплати, вече се отразява в данните за инфлацията. Управителят на Японската централната банка Харухико Курода миналата седмица беше по-категоричен в прогнозата си, че очаква повишаване на инфлацията малко преди официалните данни да го потвърдят.

„Ускоряването на ръста на заплатите подкрепя нарастването на доверието по отношение перспективите пред инфлацията“, смята Ахия.

Другият фактор, който стой зад по-бързия темп на нарастване на инфлацията, е макроикономическата ситуация според главния икономист на Morgan Stanley. Светът в момента е много по-различен в сравнение с периода 2012 – 2016 г., когато намаляването на задлъжнялостта, липсата на желание за поемане на риск от страна на частния сектор и средните нива на търсенето в световен мащаб водеха до слаб апетит за инвестиции, като по този начин растежът на цените оставаше подтиснат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
kurta007
преди 5 години
Хич не е дългоочаквана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още