IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългоочакваните данни за инфлацията в САЩ се оказаха над прогнозите

Само за няколко минути доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши до 2,82%

16:41 | 14.02.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ нарастват с 2,1% на годишна база през януари, като запазват нивото си от декември, но повишението е над очакванията на пазара за ръст от 1,9%, съобщи tradingeconomics.com, цитирайки официалните данни. Успокояването на цените при горивата и електроенергията беше компенсирано от по-големите разходи за храна и медицински услуги. Месечната инфлация се покачва до 0,5% според сезонно изгладените данни.

След обявяването на данните доходността по 10-годишните американски държавни облигации се повиши от 2,82% на 2,87% само за няколко минути.

На годишна база се отчита повишаване на цените на енергията с по-бавни темпове от 5,5% при отчетени 6,9% през декември. Бензинът поскъпва с 8,5% спрямо година по-рано при 10,7% в края на миналата година. Американците са имали през януарии по-високи разходи за електроенергия (2,4%), транспортни услуги (4%), медицински услуги (2%) и храна(2%). В същото време цените са били по-ниски за облеклата, новите и употребяваните автомобили.

Ако се изключат цените на храните и енергията годишната инфлация в САЩ възлиза на 1,8%, което също е над очакванията за 1,7%.

На месечна база индексът на потребителските цени се повишава с 0,5% при ръст от 0,2% през декември. За сравнение очакванията бяха за покачване с 0,3%.

Данните за инфлацията през януари придобиха огромно значение за пазарите, след като последните данни за заетостта в САЩ буквално растърсиха фондовите борси заради опасенията за по-бързо от очакваното повишаване на лихвените проценти в САЩ от страна на Федералния резерв.

„При тази ситуация Фед е твърде вероятно да изпълни плана си за увеличаване на лихвите през март“, каза Люк Бартолумей, инвестиционен стратег в Aberdeen Standard Investments, цитиран от Financial Times. 

"Признаците за инфлация в доклада за трудовата заетост от преди две седмици бяха основна причина за историческата разпродажба на акциите. Инвеститорите се притесняват, че данните може да предизвикат нов рунд на разпродажби“, коментира пазарният анализатор на Bloomberg Сю Кийнън в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки че новината е разочароваща за инвеститорите, повишаването на инфлацията е добър знак за развитието на американската икономика, тъй като данните отразяват увеличението на заплатите в страната и по-голямото потребление от страна на домакинствата.

От отделен доклад става ясно, че продажбите на дребно в САЩ неочаквано паднаха през януари, а данните за декември бяха ревизирани надолу, което показва, че потребителското харчене е по-слабо през първото тримесечие.

Продажбите на дребно в САЩ през януари се свиват с 0,3% на месечна база предвиждания за ръст от 0,2% и увеличение от 0,4% преди месец. Базовият показател, който изключва цените на автомобилите, отчита нулев ръст, което също е под прогнозите от 0,5%, а данните за декември бяха ревизирани надолу до 0,1% от 0,4% на месечна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 4
thehappyroger
преди 6 години
Бих ви казал какво ви очаква, ама едни живеещи в собствените си заблуди за света хора не обичат истината да се говори открито, сякаш така ще променят онова, което предстои в реалният свят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Mohave
преди 6 години
Да , дано да се срива постепенно и да захранва инфлацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
caller
преди 6 години
Всички искаме и ние да постигаме такива окуражаващи резултати, но не е лесно. Дано пазара да помогне за укрепване на инфлационната тенденция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 12
s3
преди 6 години
Браво на щатите, поставиха си за цел да постигнат поне 2% инфлация и ето че са на път да постигнат предсрочно целта си. Да се надяваме, че и ние както и ЕС също ще съумеем да постигнем заветната цел от 2% инфлация, че и да я преизпълним в скоро време, за да не изоставаме от щатите. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още