IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на Великобритания достигна най-високото си ниво от 1961 г. насам

Очаква се през тази година Обединеното кралство да отчете най-големия си бюджетен дефицит от Втората световна война

15:24 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Правителствените заеми във Великобритания са нараснали до почти 130 милиарда паунда (165 милиарда долара) през първите три месеца на фискалната година на фона на високите разходи за подкрепа на икономиката през коронавирусната криза.

Бюджетният дефицит на  страната възлиза на 35,5 милиарда паунда само през юни, като дълга се намира на ниво от 99,6% от БВП - най-високото от 1961 г. насам, информира Bloomberg, като се позовава на данни от Службата за национална статистика, публикувани във вторник.

Финансовият министър Риши Сунак пое ангажимент за над 190 милиарда паунда държавни разходи и намаляване на данъците, като се стреми да спаси работни места и бизнеси. В съчетание с щетите, нанесени от най-лошата рецесия в страната за последния век, това означава, че дефицитът, който се очакваше да бъде едва 55 милиарда паунда тази година, сега вероятно ще надхвърли 370 милиарда паунда, според Службата за бюджетна отговорност.

При около 19% от БВП дефицитът, предвиден за периода от 2020 г. до 2021 г., ще бъде най-високият след Втората световна война и почти ще удвои нивата си, достигнати след финансовата криза отпреди десетилетие. И това не е най-песимистичният сценарий, очертан от фискалния регулатор през миналата седмица. в в

Може да се необходими десетилетия преди държавният дълг да бъде сведен до по-устойчиви нива, смятат икономистите. Разходите за обслужването му обаче са по-достъпни от всякога, благодарение отчасти на масовото изкупуване на облигации от Английската централна банка на вторичния пазар. Въпреки това повишаването на данъците изглежда неизбежно след преминаването на кризата.

Последният поглед върху публичните финанси показва, че приходите на правителството са намалели с 13% между април и юни в сравнение с година по-рано. Междувременно разходите са се увеличили с над 40%, водени от 70-процентовото увеличение на харчовете на ведомствата.

Службата за управление на дълга е на път да продаде около половин трилион паунда в облигации с позлатено покритие за годината като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още