IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ договори кредитни линии с централните банки на Северна Македония и Сан Марино

Предвидената ликвидност е до 400 млн. евро за Северна Македония и до 100 млн. евро за Сан Марино

12:27 | 18.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) финализира споразумения с Народната банка на Република Северна Македония и Централната банка на Република Сан Марино за създаване на режим на репо линии за осигуряване на ликвидност в евро на финансовите институции на двете страни чрез централните им банки. 

Средствата ще бъдат използвани за задоволяване на възможните нужди от ликвидност в евро при наличие на пазарни дисфункции поради икономическия шок в следствие на COVID-19, става ясно от две прессъобщения, публикувани на сайта на ЕЦБ във вторник.

Съгласно репо линията ЕЦБ предоставя ликвидност в евро на централна банка извън еврозоната в замяна на адекватно, деноминирано в евро, обезпечение. ЕЦБ вече подписа няколко подобни репо споразумения с централни банки извън еврозоната, повечето в източната половина на Европа.

Съгласно репо линията Народната банка на Република Северна Македония ще може да заеме до 400 милиона евро от ЕЦБ. Максималният матуритет на всеки кредит ще бъде три месеца. Линията ще остане в сила до края на юни 2021 г., освен ако не бъде договорено удължаване.

Съгласно другата репо линията Централната банка на Република Сан Марино ще може да заеме до 100 милиона евро от ЕЦБ. Максималният матуритет на всяко теглене ще бъде три месеца. Линията отново ще остане в сила до края на юни 2021 г., освен ако не бъде договорено удължаване.

Средствата се предоставят в рамките на механизма, наречен Репо инструмент за централните банки от Евросистемата (Eurosystem repo facility for central banks или EUREP), с който ЕЦБ иска да предостави предпазни репо линии в еврото до централни банки извън еврозоната. EUREP допълва двустранните линии за валутен суап и репо-линиите на ЕЦБ и отразява значението на еврото на световните финансови пазари. Инструментът ще бъде наличен до края на юни 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още