IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е купила рекордно количество облигации миналата седмица

Регулаторът е придобил книжа за около 24 млрд. евро

15:24 | 31.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: : Ralph Orlowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: : Ralph Orlowski/Bloomberg

Европейската централна банка разшири покупката си на активи миналата седмица с рекордна сума, за да успокои ситуацията на финансовите пазари на фона на избухналата пандемия.

С разширяването на количественото си облекчаване и старта на новата програма за спешни покупки PEPP ЕЦБ увеличи покупките си с около 40 милиарда евро. Като част от предишната й програма за покупки - която включва държавни облигации, корпоративни облигации, т. нар Covered Bonds и Asset Backed Securities,  тя е придобила облигации за  около 24 милиарда евро, изчислява Bloomberg.

Банката също така е  изразходвала 15,6 милиарда евро за PEPP миналия четвъртък и петък, включително 1,5 милиарда евро за корпоративни облигации. Тези данни на ЕЦБ обаче все още не са включени в официалния списък, тъй като покупките все още не са достигнали своята дата на сетълмент.



ЕЦБ се намеси, за да намали разликата между рентабилността на считани за безопасни книжа  - като германските облигации - и облигациите, които инвеститорите считат за по-рискови - като италианските BTP ( BTP - Buoni del Tesoro Poliennali - многогодишни държавни облигации със среден матуритет от между четири до осем години).

Тези спредове, които будят спомените за неотдавнашната дългова криза, се разшириха сериозно заради опасенията за това как държавите ще финансират усилията си за борба с рецесията, свързана с коронавируса.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард  влоши ситуацията, вероятно без да иска, като заяви, че не е работа на централната банка да закрива тези спредове.

„Основното е, че те трябваше да направят някои покупки, за да намалят отново спредовете“, казва Мартин ван Влиет, стратег в Robeco. Заплахата от намеса „сама по себе си не беше достатъчна. Ще има още такива”, посочва той.

ЕЦБ планира да насочи повече от 1 трилион евро в икономиката само тази година, тъй като валутният съюз с неговите 19 държави е изправен пред най-дълбоката рецесия в своята история.

Пандемичната програма е особено ефективна, тъй като дава широка свобода на преценка на централните банки. Например, ЕЦБ може да фокусира временно покупките си върху определени държави членки, които се нуждаят от най-голяма ликвидност. Освен това са премахнати много ограничения, които се прилагат за другата програма за количествено облекчаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още