IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Еврозоната е далеч от стагфлация

Настоящите експертни прогнози продължават да са далеч от стагфлационен сценарий, но несигурността е нараснала, става ясно от анализ на ЕЦБ

13:51 | 22.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Към момента икономиката на еврозоната е далеч от това да премине през стагфлация, подобна на тази от 70-те години на миналия век, сочи анализ на Европейската централна банка (ЕЦБ) в сряда, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че очакванията за икономическия ръст бяха понижени, а тези за инфлацията завишени след началото на руската инвазия в Украйна, все още се очаква икономическата активност да нарасне следващата година, а инфлацията да се забави под целта на ЕЦБ от 2% във втората половина на 2023 г.

"Настоящите експертни прогнози продължават да са далеч от стагфлационен сценарий. Несигурността обаче е нараснала", посочват експертите в доклада на банката.

Според тях някои различия между сегашната ситуация и 70-те "правят по-малко вероятно развиването на стагфлация в момента".

На последното си заседание през юни ЕЦБ затвърди плановете си да завиши лихвите следващия месец в отговор на високата инфлация. Освен това ведомството на Кристин Лагард завиши инфлационните си очаквания. Прогнозите са годишната инфлация да достигне 6,8% през 2022 г. (спрямо ниво от 5,1%, прогнозирано през март), 3,5% през 2023 г. (спрямо 2,1% през март) и 2,1% през 2024 г. (спрямо 1,9% през март).

Такъв ход предприеха и редица други централни банки в региона и извън него, в т.ч. Английската централна банка (АЦБ), централната банка на Южна Корея, Австралийската централна банка, Финландската централна банка и други.

Малко по-късно през деня Франк Елдърсън от ЕЦБ коментира, че банките в еврозоната имат "видим" напредък в управлението на рисковете, свързани с климатичните промени, но все още може да отнеме години, за да отговорят на очакванията на регулатора, съобщи Ройтерс.

"Смятам за разумно банките да могат напълно да отговорят на нашите очаквания най-късно до края на 2024 г.", каза Елдърсън по време на своя реч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 1 година
Нивата на безработица са много ниски за да говорим за стагфлация в класическият и вид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 1 година
ЕЦБ: Еврозоната е далеч от стагфлация. Защо ли на мен а и на много други хора вероятно ни се струва, че вече сме в стагфлация??? И изобщо някой вярва ли на прогнозите и това което говорят и твърдят от ЕЦБ??? Не знам колко трябва да е просттт човек за да вярва в ЕЦБ, все едно да вярваш на Бoйко Бoрисов и ГРОБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още