IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и унгарската централна банка договориха кредитна линия

Унгарската централна банка може да заеме до 4 млрд. евро от Франкфурт, като предостави обезпечение, деноминирано в евро

14:01 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg&nbsp; </em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg 

Европейската централна банка (ЕЦБ) договори кредитна линия с централната банка на Унгария (Magyar Nemzeti Bank), чрез която финансовите институции в източноевропейската страна ще могат да се снабдяват с евро по време на причинената от коронавируса криза.

Целта на споразумението е да се предотвратят възможни затруднения при осигуряването на ликвидност в евро в резултат на пандемията, заяви ЕЦБ във Франкфурт в четвъртък.

В замяна трябва да се предоставят адекватни обезпечения, деноминирани в евро. Унгарската централна банка може да заеме до 4 млрд. евро от ЕЦБ. Максималният срок за всеки кредит е три месеца. Споразумението за репокредитирането ще остане в сила засега до края на юни 2021 г. През миналата седмица ЕЦБ сключи подобни споразумения с централните банки на Албания и Сърбия. През април ЕЦБ сключи суап линии за по 2 млрд. евро с БНБ и централната банка на Хърватия. От началото на миналата седмица левът и хърватската куна пък са във валутния механизъм ERM2.

Унгарската централна банка заяви, че е създала мрежа за сигурност през последните няколко месеца чрез няколко двустранни споразумения за обмен на валута и репо сделки с други централни банки. Това би могло да увеличи ликвидността в чуждестранна валута в краткосрочен план с до десет милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още