IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Инвестирането във финансови инструменти е добро за екологията

Заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос заявяви, че инвестициите в капиталови инструменти са необходими при прехода към нисковъглеродна икономика.

13:32 | 27.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Разширяването на фондовите пазари може да бъде полезно за Земята. Това показват проучванията на Европейската централна банка, информира Bloomberg.

В доклад на ЕЦБ, публикуван в сряда, се казва, че икономиките, получаващи повече финансиране от фондовите пазари, отколкото от кредитните, генерират по-малко въглероден диоксид. Увеличаването на глобалния дял на капиталовото финансиране дори с 50% би намалило общите въглеродни емисии на глава от населението с около една четвърт от ангажимента, поет по Парижкото споразумение, което изисква редуциране на вредните емисии с 40% до 2030 г.

„Ако една страна иска да декарбонизира икономиката си, тя трябва не само да насърчава инициативи за зелено финансиране като зелени облигации, но и да развива своите пазари на финансови инструменти“, казват Ралф де Хаас и Александър Попов.

Заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос изрази подобна позиция миналата седмица, заявявайки, че инвестициите в капиталови инструменти са необходими при прехода към нисковъглеродна икономика. Това е част от по-широка дискусия относно устойчивите и отговорни инвестиции. Във времето, в което изменението на климата става основна тема на публичния дебат, централните банки и надзорните органи са изправени пред все по-голям натиск да преразгледат собствените си възможности за действие.

Изследването на ЕЦБ показаха, че фондовите пазари се справят по-добре от банките при пренасочване на инвестициите към по-зелени сектори, а разширяването на фондови пазари корелира с повече зелени патенти в отрасли, които традиционно са въглеродно интензивни.

Тенденцията на пазарите на финансови инструменти да насърчават технологичния напредък също допринася за оформянето на по-екологични икономики. В страни с по-голяма дълбочина на фондовите пазари, иновативните сектори с по-малко материални активи растат по-бързо, докато секторите с интензивни въглеродни емисии, богати на материални активи, се разширяват по-бързо в икономиките, които разчитат повече на банковото финансиране, отбелязва документът.

Авторите също изразяват мнение, че инвестирането в капиталово инструменти може да подтикне фирмите да станат „по-зелени“, за да избегнат екологични бедствия и свързаните с тях съдебни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още