IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Лихвите трябва да останат на досегашните нива, колкото е необходимо

Според регулатира рисковете за бъдещето са свързани до голяма степен с търговската война

17:08 | 12.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банкерите от Европейската централна банка са се обединили около мнението, че лихвените проценти ще останат на досегашните си нива поне до лятото на 2019 г. и във всички случаи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира, че инфлацията ще остане в съответствие с целта си. Това става ясно от доклада от последната среща на регулатора, която се проведе в Рига, Латвия, в средата на миналия месец, съобщава tradingeconomics.com.

Според ЕЦБ въпреки че рисковете, свързани с растежа на еврозоната остават балансирани, то рисковете, свързани с глобални фактори, включително заплахата от засилен протекционизъм, придобиват все по-голямо значение. 

Управителният съвет ще продължи да прави нетни покупки по програмата за изкупуване на активи с текущ месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. Управителният съвет очаква, че след септември 2018 г., при условие че постъпващите данни потвърдят средносрочните предвиждания за инфлацията, месечният темп на нетните покупки на активи да бъде намален на 15 млрд. евро до края на декември 2018 г. и тогава нетните покупки да приключат.

Управителният съвет на ЕЦБ възнамерява да поддържа политиката си да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след края на нетните покупки на активи, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

От доклада на ЕЦБ става ясно още, че има повишено доверие, че натискът върху цените и заплатите допълнително ще се засили във времето, което ще позволи на инфлационния натиск да бъде в съответствие с целта.

В дългосрочен план усложнения могат да дойдат по-линия на неясната икономическа перспектива заради търговската война със САЩ, предизвикателството по отношение на популисткото правителство в Италия и забавянето в износа, смятат още от ЕЦБ.

Еврото почти не реагира на днешния доклад на ЕЦБ, след като следобед българско време поскъпва с 0,03% спрямо долара до 1,1677 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още