IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да даде повече време на банките за възстановяване на капитала

Ще следим отблизо развитията и ще сме готови да отложим времевата рамка за възстановяването на буферите, заяви Андреа Енрия от надзорния съвет на банката

16:53 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предостави допълнително време на банките за възстановяване на капитала, заяви Андреа Енрия, председател на надзорния съвет на ЕЦБ, на кредиторите повече време, за да възстановят капитала си, справяйки се с лошите кредити заради пандемията.

„През идните месеци ще следим отблизо развитията и ще сме готови да отложим времевата рамка за възстановяването на буферите, ако това ще помогне на банките да се справят по-бързо с очакваното увеличение на необслужваните кредити“,  изтъкна Енрия, цитиран от Bloomberg.

От банката заявиха миналата година, че няма да настояват кредиторите да започват възстановяване на капитала си, докато загубите не отшумят и във всеки случай не преди края на 2022 г.

ЕЦБ и местните власти дадоха на банките безпрецедентни регулаторни облекчения, за да гарантират, че те ще запазят степента на кредитиране за компаниите, засегнати от блокадите и другите последици на кризата. ЕЦБ също така по-рано през 2020 г. замрази и плащанията на дивиденти и ги ограничи за по-голямата част от 2021 г.

Централната банка все пак планира да вдигне ограничението към края на септември „при липса на неочаквани, съществено неблагоприятни развития през идните месеци“, каза Енрия по време на конференция на Morgan Stanley.

Банките планират да върнат на акционерите около 10 млрд. евро в рамките на ограничението, което е една трета от очакваното ниво през септември, каза Енрия. „Само няколко банки имат планове за разпределение (на средства – бел. ред.), които са по-големи от нашите рамки“, каза той.

Енрия посочи също, че банките в еврозоната трябва да могат да разпознават по-добре лошите заеми, тъй като сегашните им методи може и не са особено ефективни.

„Особено притеснителен е големият дял на експозиции, които преминават директно от фаза едно – обслужване, до фаза три – необслужване, без да преминават през фаза две – лошо обслужване“, каза още той, цитиран от Ройтерс. „Това може да предполага, че системите за ранно предупреждение са неефективни“, допълни председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още