IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да наводни пазара с кеш заради германските ДЦК

Централната банка ще трябва почти да удвои своята свръхликвидност до над 3 трлн. евро, за да поддържа доходността на германските ДЦК на рекордно ниското ѝ ниво

14:00 | 20.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да се наложи да наводни икономиката с рекордно количество пари в брой, за да отговори на инвеститорските очаквания за доходността по германските държавни ценни книжа.

Много държавни облигации на страни в еврозоната поскъпнаха до едни от най-големите си върхове за годината във вторник, след като доходността спадна до рекордно ниски стойности. Причина за това стана намека на управителя на ЕЦБ Марио Драги, че е възможно да бъдет предприети нови мерки за стимулиране на икономиката в опит да се подпомогне на инфлацията.

Тази намеса обаче ще дойде на определена цена. Централната банка ще трябва почти да удвои своята свръхликвидност до над 3 трлн. евро, за да поддържа доходността на германските ДЦК на рекордно ниското ѝ ниво от тази седмица от -0,328%. Това прогнозират от BNP Paribas, цитирани от Bloomberg.

ЕЦБ ще трябва да увеличи свръхликвидността с 1,4 трлн. евро, което може да постигне като поднови покупката на активи за над 55 млрд. евро на месец в рамките на две години, посочва стратегът Ерик Ойноян. За да постигне това, ЕЦБ трябва да увеличи тавана за покупка на индивидуални облигации, който националните централни банки могат да купуват, до 50% от 38% (процент от дълга на всяка държава - бел. ред.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 4 години
санди, въртиш сучеш, все си идваш накрая на болката - да живееш при мама а не в собствен дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
Sandy
преди 4 години
Българските баМки няма повече да се съобразяват с част от политиките на ЕЦБ, щот кеша в тях от десетки милиарди вече се стопи по раздадените безразборно кредити, които после ще се чудят как да си ги събират. В съвсем скоро време ще бъдат принудени да вдигат лихвите по депозитите нагоре, бавно, но нагоре, за да привлекат свежи пари. Тогава много от тия дет накупиха имоти на безбожни цени, ще лежат по очи и ще реват. Част от бизнеса ще капитулира, а там вече става въпрос за доста пари, заради които някои няма да го преживеят. Едни ще се разболеят, други ще получат инфаркт, инсулт или пък ще се самоубият. Така беше и след 2007, но правителството нареди на медиите да покрият хилядите поболели, измрели и самоубили се нещастници. Така става, когато алчността надделее. Така се получава, когато желанието за печалба замъгли разума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Нещата в еврозоната се насочват към познатата ни от 30 -те години на миналия век ВАЙМАРСКА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ!!!Помним кого доведе тя и какво се случи после със света. Доброто в случаят е, че ДРАГИ е ПЪТНИК и ако местото му бъде заето от НЕМЕЦА Вайдман, то тогава ще има "СБОГОМ КОЛИЧЕСТВЕНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ , СБОГОМ НУЛЕВИ ЛИХВИ" !!!!!КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ПОДОБНА ПРОМЯНА У НАС Е ЯСНО - няма да има къщи за гости и разни "усвоени" по неясен начин ХЕЛИКОПТЕРНИ ПАРИ изсипвани от ЕЦБ на Драги. КРАЯТ НА ЕРАТА ДРАГИ ПРОДЪЛЖИЛА ОСЕМ ГОДИНИ ИДВА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
s3
преди 4 години
Ами да печатат, сега и без това ЕНП-то ни управлява, т.е. добре е за нас. Ако следващия мандат дойдат други да управляват, тогава те ще му мислят, а народа ще разбере че при ЕНП-то е било добре и пак ще управлява по-нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 4
mick
преди 4 години
Тия там си печатат ли печатат.. пък на нас обясняват как трябва всеки да живее според чергата си и да не взима заеми.Реално това печатане ни ограбва.. щото там си раздават едни пари на корем.. а ние трябва да работим за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
Sandy
преди 4 години
Това е политика, която води до харакири. Пешкира ще го обере народа, но и не малка част от бизнеса ще фалира в последствие. ЕЦБ продължават да постилат по пътя си тръни. Не може, обаче да си постилаш тръни, а после да искаш да спиш на пух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още