IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да обсъди възможността за нови евтини заеми за банките

Банкерите от централната банка са единодушни, че рисковете за перспективите пред икономиката на еврозоната са се увеличили

16:13 | 10.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са предложили да се преразгледа възможността за предоставяне на евтини заеми на банките през следващите месеци на фона на перспективите пред икономиката на еврозоната, става ясно от протокола от последната среща на банката, пише Ройтерс.

Някои от централните банкери са призовали за дискусия относно използването на нов кръг евтини кредити за банките -  ключов източник на финансиране за кредиторите в Италия, Португалия и Испания. 

Представителите на Европейската централна банка са се обединили около мнението, че снижаването на прогнозите за растежа за 2019 г. само по себе си е признание, че рисковете за перспективите пред икономиката на еврозоната са се увеличили, допълва Bloomberg.

Това на практика позволи на управителя на централната банка Марио Драги да не заяви през декември, че балансът на рисковете е в негативна посока, което нямаше да се възприеме добре в комбинация с решението да се спре изкупуването на облигациите след почти четири години. Вместо това Драги описа ситуацията като широко балансирана и само движеща се по-ниско.

„Несигурността и рисковете, свързани с геополитическите фактори, заплахата от протекционизъм, уязвимостта на развиващите се пазари и финансовата нестабилност остават важни“, заяви ЕЦБ в доклада си. Подчертава се, че ситуацията остава крехка, като мога да се появят и нови несигурности.

Декемврийското решение на Управителния съвет на ЕЦБ за прекратяване на програмата за изкупуване на активи на стойност 2,6 трлн. евро (3 трлн. долара) беше прието едонодушно, каза Драги още след края на заседанието, което се проведе на 12-13 декември.

Понастоящем централната банка се ангажира да запази досегашните ниски лихвени проценти поне до края на лятото, въпреки че според някои пазарни участници заради последните слаби данни увеличението може да се забави.

След последната среша на ЕЦБ потребителското и бизнес доверието в еврозоната отбеляза най-лошия си резултат от десетилетие насам. Активността в промишлеността и сектора на услугите се забави до най-ниските си нива от 2014 г., а  данните от Германия сигнализираха, че свиването в индустрията може да доведе икономиката до техническа рецесия.

Пазарът на труда в еврозоната продължава да се подобрява, като данните в сряда показаха изненадващ спад на безработицата. Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Ардо Хансон каза пред Bloomberg по-рано тази седмица, че „неочаквано положителните“ новини за заплатите и растежа на работните места подкрепят увереността му, че инфлацията се движи към целта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 5 години
Драгито признава, че няма какво друго да се направи, освен да отвори отново печатницата за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още