IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да помоли банките да предвидят възможна рецесия в бизнес плановете си

Постепенното покачване на лихвите ще е от полза за банките, смята Андреа Енрия от ЕЦБ

18:23 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да помоли банките да предвидят възможна рецесия в бизнес плановете си, като ще използва тези нови калкулации, за да одобрява предложения за изплащане на дивиденти. Това посочи ръководителят на надзорното звено на ЕЦБ Андреа Енрия, цитиран от Ройтерс.

"Ще предложим на банките да изчислят наново капиталовата си траектория при по-неблагоприятен сценарий - включително при такъв на газово ембарго или при рецесионен сценарий", обясни Енрия пред депутатите от Европейския парламент.

Предстои предложението да бъде обсъдено от Надзорния съвет на банката следващата седмица.

Според банкера постепенното покачване на лихвите ще е от полза за банките, но има риск и от "по-рязко, безпорядъчно увеличение, което ще нанесе удар на клиентите, особено в случай на по-висок ливъридж".

Следващото заседание на ЕЦБ за паричната политика предстои на 21 юли. Очакванията са финансовата институция да приеме увеличение на лихвите в размер на 25 базисни пункта, а след това отново да затегне паричната си политика през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още