IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да прекрати своята политика на отрицателни лихви през 2020 г.

Италианската политика и напрежението в търговията в световен мащаб се нареждат на първо място в списъка с притеснения за икономиката

13:00 | 19.10.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще прекрати своята политика на отрицателни лихвени проценти през 2020 г. и ще започне да плаща лихви по депозитите осем месеца след това, смятат икономисти в проучване на Bloomberg.

Очакванията са повишенията на лихвите да започнат през септември следващата година и лихвите по депозитите да се повишат до 0,25%  до края на 2020 г. от -0,4% в момента. Не се прогнозира промяна в паричната политика на ЕЦБ на заседанието ѝ следващата седмица.

Пътя на лихвите

Икономистите смятат, че ЕЦБ постепенно ще увеличава разходите по заемите през 2020 г.

Банкерите от централна банка направиха голяма стъпка този месец като намалиха месечните покупки на активи до 15 млрд. евро (17 млрд. долара). Стойността на изкупените облигации ще достигне до безпрецедентната сума от около 2,6 трлн. евро в края на годината, а лихвите отново влизат във фокуса на вниманието.

И макар че към момента ЕЦБ няма намерение да затяга разходите по заемите поне до следващото лято, някои от представителите на банката вече публично обсъждат стратегиите за комуникация не само по отношение на първата стъпка по прекратяване на политика на отрицателни лихви, но и по отношение на следващата - темпа на увеличение.

„Досега насоките на ЕЦБ относно бъдещето се фокусираха само върху момента на първото увеличение на лихвите, но когато лятото на 2019 г. приближи, регулаторът ще трябва по-активно да насочи пазарните очаквания по отношение на това колко бързо ще нарастват лихвите в средносрочен план“, заяви Кристиян Тоедман, икономист в Dekabank във Франкфурт.

При прогнозиране на темпа на нарастване на лихвите икономистите трябва да преценят широк спектър от рискове.

Рискове за икономиката на еврозоната

Италианската бюджетна криза се изкачва до първото място в списъка с опасения на участниците в проучването, тъй като доходността по италианските облигации се покачва, а официалните представители на Европейския съюз изразяват недоволството си от плановете за увеличаване на разходите.

„Политическата ситуация в Италия е най-големият риск за икономиката на еврозоната, но не е ясно какво може да направи ЕЦБ по въпроса“, коментира Асад Зангана, икономист в Schroder Investment Management в Лондон.

Според анализаторите напрежението на търговския фронт носи рискове по отношение на бъдещото развитие на икономиката в световен мащаб. Макар че еврозоната не е пряко засегната от конфликта между САЩ и Китай, то двустранните мита заплашват да разрушат световните вериги за доставки, да забавят темпа на разширяване на китайската икономика, като така може да пострада и търсенето по целия свят.

„Засега е разумно да се мисли, че лихвите ще се повишат през септември следващата година, но повишаването на доходите в еврозоната не успява да се трансформира в по-висока инфлация, а и все още не е напълно ясно как ще се отразят проблемите в търговията и Brexit“, обобщават икономистите, анкетирани от Bloomberg.

По време на заседанието си през септември ЕЦБ подчерта нарастващия протекционизъм, уязвимостта на развиващите се пазари и волатилността на капиталовите пазари като основни рискове в текущата ситуация. Беше понижена и прогнозата за икономическия растеж за 2018 и 2019 г.

С гарантирането на инвеститорите, че завръщането към нормалната парична политика ще следва постепенен подход, ЕЦБ посочи, че няма да се откаже от всички инструменти, въведени след финансовата криза. Един от инструментите, които могат да бъдат запазени, са целевите дългосрочни операции по рефинансиране (б. ред. осигуряване на улеснен достъп до финансиране), които ще осигуряват на банките финансиране най-малко и през цялата 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
kloynat
преди 5 години
ЕЦБ е по малкия брат от сем фед е баткото вдигането на лихвата е неиэбежно и ЕЦБ и фед се държат като ощипани моми вси4ко е отиграна схема нахраниха рибата с много много кинти иде време эа урожаи и няма мърдане беэплатния обяд е сиренето в капана эа мишки и тогава ще се спукат вси4ки надути балони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
ЕЦБ - сега само топа топката - колкото по- дълго , по- добре . Когато всички ефекти се изчерпат необратимо , тогава ще стане ясно какво ще направят . Може да изпреварят и ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 14
s3
преди 5 години
Това ли гаварит Масква?Иска им се на рашките, ама няма. Банковата ни система е стабилна, както е и държавата ни вече 10г., то няма и как иначе да е след като имаме стабилно управление от ГЕРБ+ОП+Воля.Така че не се надявайте да имат проблеми банките ни, още повече че ще имаме скоро наджор от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
БГ банките започнаха да губят търпение и се забелязва едно леко покачване на лихвите по кредитите, което ще продължи въпреки политиките на ЕЦБ, които са моментно решение, което ще им излезе твърде солено през дупето в следващите години. България и сега е на 4 - 5 място в Европа по лоши заеми, а след простотиите на ЕЦБ, предстои ще се предвижим още напред в класацията. Като прибавим и огромните заеми и кражби на властимащите, то взимайте мерки и стягайте гащите, за да не ви изпаднат някъде топките. Не вярвайте на данните за състоянието на институциите и държавата, които ви изнасят медиите, те в повечето случаи са неверни, подвеждащи, силно занижени, разбираемо защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още