IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Най-големият риск за еврозоната е заплахата от търговска война

Банкерите са убедени, че забавянето на растежа през първата половина на годината е бил временен

16:03 | 23.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Протекционизмът и заплахата от световна търговска война са най-големите рискове за икономиката на еврозоната, но засега растежът остава стабилен. Това става ясно от доклада от последната среща на Европейската централна банка, която се проведе през миналия месец, съобщава Ройтерс.

През юни ЕЦБ постигна съгласие за прекратяване на изкупуването на активи до края на годината и запазване на лихвите без промяна поне до есента на следващата година. 

„Несигурността, свързана с глобалните фактори, продължава да съществува, особено по отношение на заплахата от протекционизъм и риска от ескалация на напрежението в търговията“, се посочва в доклада.

Според Европейската централна банка напрежението може да доведе до общ спад в доверието в световната икономика, надхвърляйки директните последици от налагането на митата.

И докато рискът от търговска война вече се отразява върху пазарните настроения, то в действителност досега не е отчитан ефект върху растежа. Освен това според централните банкери забавянето на растежа през първата половина на година е било временно.

Еврозоната се радва на шестата си поредна година на разширяване, рекордно висока заетост и добри перспективи, тъй като растежът се подхранва от вътрешното потребление, включително от периферията на блока.

Банкерите от ЕЦБ са на мнение, че несигурността около перспективите пред инфлацията е намаляла и са все по-уверени в постигането на целта на банката.

Европейската централна банка ще трябва да вземе няколко важни решение по отношение на паричната си политика през следващата година. Например официално решение ще трябва да бъде взето, вероятно през септември или октомври, за прекратяване на покупките на облигации, тъй като досега това беше определяно като очакване, а не като решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още