IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ не е склонна да променя политиката си и при по-силни инфлационни очаквания

Централната банка ревизира нагоре прогнозата си за инфлацията в еврозоната за 2018 и 2019 г. до съответно 1,5% и 1,7%

16:07 | 22.02.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банкерите от Европейската централна банка (ЕЦБ) смятат, че е твърде рано да променят комуникационната си позиция по отношение на нормализирането на паричната политика дори да нараства увереността, че инфлацията ще достигне целта си, става ясно от протокола от последното заседание на регулатора през февруари, цитиран от Ройтерс. Освен това към момента не е ясно дали на следващата среща през март ще има дискусия за промяна в политика на ЕЦБ. 

Средните инфлационни очаквания за еврозоната на регулатора за 2018, 2019 и 2020 г. са съответно за 1,5%, 1,7% и 1,8%, като данните за тази и следващата година са ревизирани в посока нагоре с 0,1%. Протоколът обаче показа, че ЕЦБ не е склонна да променя паричната си политика дори и да има по-силни инфлационни очаквания.

"Промените в комуникационната политика по принцип се смятат за преждевременни в този момент, тъй като инфлационните тенденции остават слаби на фона на силния темп на икономическа експанзия", се казва още в протокола на централната банка. 

Според ЕЦБ трябва да се избягват резки промени, но да се следи отблизо засилването на еврото. На последното си заседание на 25 януари банката запази паричната си политика без промяна, но даде сигнал, че ако САЩ продължават да поддържат долара евтин, ще преосмислят действията си.

Инвеститорите очакват ЕЦБ да прекрати програмата си за изкупуване на облигации в размер на 2,55 трлн. евро до края на годината заради факта, че инфлацията най-накрая се ускорява макар и да остава под целта си от 2%. Вниманието сега обаче е насочено към еврото, тъй като всеки по-голям ръст в стойността на валутата може да забави инфлацията, заплашвайки да обезсмисли ефекта на стимулите, които банката предостави на пазарите. 

На заседанието си през януари Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно на нива от 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

По отношение на нестандартните мерки по паричната политика Управителният съвет потвърди, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат с новия месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Когато поради вредното влияние от еврото започне катастрофална европейската криза, Европейската централна банка ще признае ли как реално е била съгласна с допусканата грешка? (Навярно няма да признае своята отговорност за възникналите щети, както направи Българската народна банка през 1997 г.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
Като за последно :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
thehappyroger
преди 6 години
О да, мн добре ще се получи следващите 10 години ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
caller
преди 6 години
Като гледам прогнозите 2-та процента вече са реалност, в някои държави от ЕС дори ги преизпълнихме. Но са прави от ЕЦБ, нека не се задоволяваме само с 2%, може и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Mohave
преди 6 години
В момента ги имат тия 10 % , само че не ги признават , защото целта им не е инфлацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
das
преди 6 години
Браво, ето е инфлационните цели са все пблизки и все по-изпълними. Рано е да се променя политиката, нека първо да изпълним, а защо не и да преизпълним инфлационните цели. Едни 5% инфлация изглеждат много примамливи за всички нас. А защо не и 10%?Както се казва в учебниците: Колкото повече, толкова повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Mohave
преди 6 години
Тази прозрачност си има цел - да манипулира ! Не може да се очаква прозрачност от институция , която извършва меко казано ненормални неща .До последния момент ще изцеждат лимона , дори да мислят друго . И няма да повдигат въпроса или да се циганят с 0,0..... % . Когато дойде момента и няма накъде вдигането на лихвите ще е рязко и без предупреждение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още