Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ не посмя да понижи още основната си лихва от 0,25%

Английската централна банка също запази основната си лихвена ставка при рекордното дъно от 0,5%

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния си лихвен процент при рекордно ниското равнище от 0,25%, каквито бяха и предварителните очаквания на по-голямата част от експертите.

За последно институцията коригира в посока надолу основната си лихвена ставка през ноември, като текущото ниво от 0,25 на сто е рекорден минимум от началото на единния европейски валутен блок през 1999 г.

Заседанието на европейските централни банкери бе очаквано с интерес от пазарите на фона на последните данни за инфлацията в еврозоната. Растежът на индекса на потребителските цени отстъпи до 0,7% през първия месец на 2014 г., което постави множество въпросителни пред базираната във Франкфурт финансова институция. Основните опасения бяха свързани с изпадането в дефлация, което е основното притеснение на европейските лидери.

По-късно през деня президентът на институцията Марио Драги ще даде традиционната си пресконференция, на която се очаква да потвърди курса на паричната политика на 18-членния валутен блок. В голяма част от последните си изявления Драги подчертаваше, че ЕЦБ е готова да запаси ниските лихви или дори да ги понижи допълнително за "продължителен период от време".

Непосредствено след оповестяването на новината еврото леко отстъпва спрямо долара, поевтинявайки с 0,06 на сто до 1,3525.

Същевременно другата най-голяма централна банка в Европа – Английската централна банка (АЦБ), също потвърди текущия курс на паричната си политика, запазвайки основната си лихва при рекордното дъно от 0,5%.

Банката запази и размера на програмата си за покупки на облигации на ниво от 375 млрд. паунда. За последно институцията коригира стимулите си през юли 2012 г.

През август гуверньорът на банката Марк Карни се ангажира, че няма да коригира лихвите преди равнището на безработицата в страната да не падне до 7%.

След обявяването на решението паундът губи леко позиции спрямо долара, поевтинявайки с 0,05 на сто до 1,6302.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

4
 
3
 
3
преди 6 години
Отново нерешителност на Е Ц Б Ще го направи на следващата среща но дали няма да бъде късно Двата основни проблема пред Европа остават - опасност от дефлация и необяснимо силното евро И двете теглят икономиката надолу или поне не и позволяват да се движи нагоре
2
 
0
 
2
преди 6 години
Лихвите ще паднат през март , април.........
когато Еврото качи до 1.42 за долар
сега е рано
--------
но тези нива ще касаят Само междубанковия Пазар и регулаторите - ФЕД и ЕЦБ
5
 
0
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
недей с тези лихви ве човек, масон!

Още от Новини
Промишленото производство в САЩ расте през юли, но е под нивата преди пандемията