IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обсъжда по-малък пакет стимули

Следващата среща на ЕЦБ ще бъде на 21 януари, като се очаква банкерите да запазят разхлабената политика на банката

21:25 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Банкерите от Европейската централна банка (ЕЦБ) са обсъдили по-малко увеличение на спешните покупки на облигации по време на заседанието си миналия месец, което показва желанието им да не изразходват целия пакет, съобщи Ройтерс.

Изправена пред нова рецесия на фона на широко разпространените блокади, ЕЦБ одобри нови стимулиращи мерки на срещата си на 10 декември, надявайки се да запази засегнатите разходи по заеми, докато блокът не е готов да отвори отново.

Фокусът върху запазването на благоприятни условия на финансиране предполага промяна от постоянния месечен темп на покупки към адаптиране на темпото според пазарните условия, посочват от ЕЦБ.

„Този ​​подход, съчетан със силна комуникация, би могъл да позволи на Управителния съвет да намали темпото на покупки, като същевременно ще има еквивалентен ефект върху условията за финансиране“, заявиха банкерите, цитирани от Ройтерс.

Ограниченията върху ежедневието нарастват все повече през последния месец, рискувайки да забавят възстановяването.

Но гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард тази седмица заяви, че несигурността всъщност намалява и въпреки че пандемията представлява краткосрочно предизвикателство, общата перспектива не се е променила.

Прогнозата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за икономически растеж през тази година все още остава валидна въпреки новите ограничения в няколко държави от еврозоната, при условие че тези мерки бъдат отменени до края на март, заяви вчера президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

"Мисля, че последните ни прогнози през декември все още са валидни", каза Лагард в интервю по време на конференцията на Reuters Next. „Нашата прогноза е в сила при продължаващи мерки до края на първото тримесечие“, поясни Лагард.

През миналия месец ЕЦБ прогнозира икономически растеж от 3,9% тази година за блока от 19 държави, които споделят еврото, предполагайки постепенно справяне с пандемията.

Следващата среща на ЕЦБ ще бъде на 21 януари, като се очаква банкерите да запазят разхлабената политика на банката, продължавайки покупките на облигации на стойност 1,85 трилиона евро като част от Програмата за спешни пандемични покупки до март 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още