IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ освобождава 100 милиарда евро в банковата система

ЕЦБ разреши на банките да оперират с по-нисък капиталов буфер и да използват подчинен дълг за удовлетворяване на индивидуалните си нужди

14:13 | 16.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Bloomberg</em></p>

Снимка:Bloomberg

Европейската централна банка е освободила около 100 милиарда евро (112 милиарда долара) ликвидност в банковата система с цел поддържане потока на кредитирането на фона на пандемията от коронавируса.

Парите ще бъдат налични, след като ЕЦБ разреши на банките да оперират с по-нисък капиталов буфер и да използват подчинен дълг за удовлетворяване на индивидуалните си нужди, заяви председателят на Европейския банков орган Жозе Мануел Кампа, цитиран от Bloomberg. еу еу

„Банките са добре капитализирани и оперативно са готови да се противопоставят на ситуацията“, каза Кампа.

Той добави, че общият размер на капитала, до който банките могат да получат достъп, всъщност е по-голям от обявената сума, защото кредиторите също ще могат да ползват и така наречения антицикличен буфер.

Централните банкери се стремят да предоставят стимули и да се уверят, че банките продължават да предоставят кредити, тъй като разпространението на вируса ще доведе до икономии и заплашва да увеличи необслужваните заеми.

„Готови сме да направим всичко необходимо, тъй като ситуацията се развива, но основното послание на този етап от наша страна е, че банките трябва да се съсредоточат върху своите оперативни възможности и да се уверят, че се справят с много трудната ситуация“, каза Кампа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 4 години
А отговора на БНБ е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
иначе казано ... "да олАбят жИлата" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
Работата с банките в момента е горе долу такава: Болен си в тежко състояние в следствие на корона вирус. Няма от къде да си купиш лекарства! Но! Може да изтеглиш безлихвен заем с който да си купиш фючърси за лекарства след 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 4 години
"по-нисък капиталов буфер и да използват подчинен дълг за удовлетворяване на индивидуалните си нужди"Браво! Дано да успеят да си удовлетворят индивидуалните си нужди. Ако не успеят нека да им освободят още 100, а защо не и направо още 1000 млрд. евро ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още